Region

Пеовић: Tуђман учествовао у удруженом злочиначком подухвату

Посланик Радничке фронте Катарина Пеовић изјавила је данас на сједници Хрватског сабора да се поставља питање да ли је прикладно да будући Универзитет одбране и националне безбједности носи име првог хрватског прдсједника Фрање Туђмана, будући да је Хашки трибунал утврдио да је био учесник удруженог злочиначког подухвата.

Током саборске расправе о Приједлогу закона о освивању овог универзитета, излагање Пеовићеве изазвало је буру реакција и осуда посланика, а хрватски министар одбране Марио Баножић јој је поручио да је "име Универзитета врхунски одабрано, јер ријеч о првом хрватском предсједнику".

Предсједник Клуба ХДЗ-а Бранко Бачић рекао је да је Туђман "један од највећих хрватских синова" и да ХДЗ "неће дозволити клевете идеолошких насљедника Савеза комуниста Југославије".

- Нећемо дозволити да поједини заступници своје фрустрације и жаљење што је створена хрватска држава изражавају тако да клеветама и лажима говоре о утемељитељу модерне и суверене Хрватске - рекао је Бачић.

Посланик Домовинског покрета Стипо Млинарић рекао је да је Тито "доказани злочинац", а да је "црвена петокрака злочиначка која је нападала Вуковар".

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је да је изјава Пеовићеве неприхватљива и нетачна и да се са њом не слаже, али да су ријечи које је изговорила њени политички ставови са којима излази пред бираче.

- Нисмо овдје да бранимо другима да говоре шта желе, о томе ће одлучивати грађани - поручио је Јандроковић посланицима, који су га критиковали да јој је дао опомену "преко воље".

 

Извор: srna.ra

Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog