Svijet

ISIL u Siriji više ne postoji: Šojgu otkrio broj likvidiranih terorista

Ruska vojska je u Siriji likvidirala više od 133 hiljada terorista, uključujući i 4,5 hiljade iz zemalja-članica Zajednice nezavisnih država, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u intervjuu za list “Krasna zvezda“.

Prema njegovim riječima, likvidirano je 865 vođa, a zadatak koji je vrhovni komandant postavio pre pet godina – “u potpunosti je obavljen“.

- Međunarodna teroristička organizacija ISIL više ne postoji u Siriji, nijedan terorista nije ušao u Rusiju - dodao je Šojgu.

Ministar je istakao da je čitavom međunarodnom terorističkom podzemlju nanesena velika šteta, osujećena je finansijska podrška organizacijama i sistem njihovog obezbjeđivanja resursa.

- Efikasne akcije Oružanih snaga Rusije u Siriji postavile su pouzdanu barijeru na putu daljeg širenja djelatnosti terorističkih organizacija, posebno na susjedne teritorije - istakao je ministar odbrane Rusije.

Šojgu je takođe naglasio da je prije početka vojnih operacija u Siriji ruska grupa formirana u najvećoj tajnosti. Uključivala je 34 aviona i 16 helikoptera, kao i jedinice za borbenu i logističku podršku, bezbjednosne i Snage za specijalne operacije.

Desetine jedinica tehnike, stotine vojnika kao i ogromne zalihe materijalnih sredstava operativno su prebačeni na udaljenost veću od 2.500 kilometara uz poštovanje neviđenih mjera kamuflaže, dodao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, pojavljivanje “toliko moćne formacije“ na tolikoj udaljenosti od ruske teritorije “za mnoge je bilo neočekivano“.

Šojgu je dodao da je iskustvo u borbama tokom operacija u Siriji steklo oko 90 odsto ruskih pilota i 60 odsto mornara.

On je takođe saopštio je da je Ministarstvo odbrane Rusije donijelo odluku o dodatnoj nabavci aviona Su-34 i Su-30SM, kao i helikoptera Mi-28N i Ka-52 zbog njihovog uspješnog rada u Siriji.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog