Vijesti

Путничко осигурање покрива и корону

Попуштањем мјера и отварањем граница многе осигуравајуће куће у БиХ одлучиле су да прошире лепезу својих услуга, па су тако у склопу полисе путничког осигурања почеле да укључују и ризик од “ковида 19”, што раније није био случај када су у питању заразне болести.

Рестриктивне мјере због пандемије вируса корона током љета почеле су да попуштају многе европске земље, због чега је и интересовање становника Српске за путовањима порасло. Упоредо је повећано интересовање за путничко здравствено осигурање, што је подстакло многе осигуравајуће куће да у понуду укључе нови ризик.

У “Уника осигурању” кажу да су, у намјери да клијентима омогуће безбједније путовање, од јула понудили полису путничког осигурања у коју је укључен и ризик од вируса корона.

- Том полисом обухваћена је организација неопходне здравствене помоћи, покриће трошкова дијагностике, прегледа овлашћеног љекара, тестирања због испољавања симптома инфекције корона вирусом и набавке лијекова, односно болничко и ванболничко лијечење у земљи боравка - казао је финансијски савјетник у “Уника осигурању” Владимир Буразор. 

Додао је да се полиса плаћа по дану, а цијена се креће од једне до 1,80 КМ по особи, а клијенти на укупну цијену путничког осигурања уплаћују још 50 одсто за додатно покриће за “ковид 19”.

- На примјер, ако је осигурање 20 КМ, клијенти на тај износ доплате још 50 одсто, што на крају изађе 30 марака. С обзиром на околности, могу рећи да има прилично путника и сви се углавном одлучују да у путничко здравствено осигурање укључе и ризик од вируса корона - рекао је Буразор.

Према његовим ријечима, “Уника осигурање” нуди “ковид” осигурање за комплетну Европу, укључујући Русију и Турску.

- “Ковид” осигурање клијенти су у протеклом периоду најчешће уплаћивали за путовање у Хрватску, Италију, Црну Гору и Турску на период од седам до 15 дана - истакао је Буразор. 

И у “Дунав осигурању” кажу да се клијенти свакодневно распитују да ли је у склопу полисе путничког осигурања укључен ризик од “ковида 19”, што их је подстакло да прилагоде понуду.

Генерални директор “Дунав осигурања” у Бањалуци Бојан Поповић каже да ће, што се тиче ове компаније, од 15. октобра становницима Српске бити понуђена полиса путничког осигурања која укључује и ризик од “ковида 19”.

- Полиса путничког осигурања са допунским ризиком од “ковид 19” за почетак ће важити само за подручје Европе, а покриће све трошкове који настану због вируса корона до износа од 30.000 евра - рекао је Поповић и додао да тренутна полиса путничког осигурања кошта 1,60 КМ по особи за дан.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да у полису путничког осигурања раније нису биле укључене заразне болести.

- Осигуравајућа друштва сада на основу својих прорачуна у понуду укључују ризик од вируса корона и праве тарифу - казао је Дурмић.

Фонд здравства

Фонд здравственог осигурања РС здравствену заштиту у случају вируса корона покрива само ако здравствена установа у иностранству, у којој се осигураник из Српске лијечи, оцијени да је то хитно.

- Фонд издаје ино-обрасце за оне земље са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању и када је ријеч о путовањима у иностранство из приватних разлога - објаснили су у Фонду здравства.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog