Intervju

Muhamed Velić – Vjera kao instrument za postizanje ciljeva

Muhamed Velić je autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje.

U Sarajevu je angažovan kao imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, a krajem oktobra će biti jedan od učesnika festivala #SlobodaNarodu.

U BiH se trenutno traži oko 7000 osoba nestalih ili bolje reći ubijenih u ratu. Kako je to moguće u društvu u kojem se preko 95% ljudi deklariše kao vjernici?

Velić: Za nestale i ubijene u ratu nije odgovorna vjera nego određena politika i politički centri, koji su nažalost još uvijek aktivni, pa se zbog toga još uvijek i ne mogu pronaći svi nestali, tijela ubijenih itd. A ako bi smo govorili o tome u kontekstu vjere onda je i njena odgovornost prisutna samo zbog toga što je ona, u tom slučaju, služavka takve politike, i tu govorimo više o nevjeri nego o vjeri.

Ako je islam nadnacionalna religija, baš kao i hrišćanstvo, odkud ta neprirodna veza sa nacionalizmom u BiH?

Velić: Oduvijek je vjera bila instrument za postizanje određenih ciljeva i ostvarivanje interesa. Dakle, radi se o zloupotrebi vjere i nije čudno što i nacionalizam koristi vjeru kao „žrtvenog jarca“.

Poznat je stav islama o homoseksualizmu, ali da li osoba koja sebe doživljava kao muslimana ima pravo da na bilo koji način uskraćuje prava homoseksualcima u sekularnoj državi kakva je BiH?

Velić: Svako ima pravo da bude to što želi da bude, naravno, ako se ne zakidaju tuđa prava, ruši zakon i čini nered. I svako ima prava koja mu pripadaju kao članu društva. Vjernika ne treba da zanima ničija intima, to je Božija ingerencija da sudi o tome, ali nam kao vjernicima smeta kada se javno promovira nastranost (to je po učenju vjere grijeh i nastranost), kada nas se želi ubijediti da to prihvatimo kao nešto sasvim normalno, kada nastranost paradira glavnim ulicama i mi to doživljavamo kao guranje prsta u oko.

Svedoci smo da u svijetu raste islamofobija, kakav treba da bude odgovor muslimana na tu mržnju i predrasude koje svakodnevno možmo čuti od desničara?

Velić: To je veliko pitanje i velika opasnost, s kojom se suočavamo globalno i lokalno. I tu su odgovorne politike i politički moćnici koji islamofobiju raspuhuju kao što kovač raspuhuje vatru s mijehom. Naravno, mediji i novinari igraju veliku ulogu u tome, kao i intelektualci, mislioci i naučni radnici. Pazite, kad se zastave razviju onda je sva pamet u trubi. Naš odgovor treba da bude apel svima ovima, nabrojanima i nenabrojanima, da prestanu s islamofobijom i da rade na njenom suzbijanju. A vjernici ne smiju biti izazivači nikakvog sukoba niti njihova vjera treba da bude provocirajuća, kad ona uopće i nije takva.

Kao imam jedne od sarajevskih džamija, Vaš glas se daleko čuje i pažljivo sluša, koliki je uticaj vjerskih uglednika danas među vjernicima u BiH?

Velić: Popriličan je uticaj, ali on ipak nije toliko „opipljiv“ i moćan, kao što ga imaju političari, on je više na razini duha, morala i savjeta.

I na kraju da Vas pitamo da li navijete za Želju ili Sarajevo?

Velić: Navijam za oba naša kluba, posebno kada igraju protiv stranih klubova u evropskim takmičenjima, zapravo, u predkvalifikacijama.

 

Projekat „Free Mind“ u okviru kojeg se održava i festival #SlobodaNarodu, realizuje se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

 

Izvor: slobodananarodu.ba

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog