Vijesti

BiH bi teško preživjela još jedan lockdown

BiH je pretrpjela strahovitu štetu od prvog lockdowna i te su stvari manje-više poznate.

Kako trenutno stvari stoje, oktobar 2020. godine će biti najblaže rečeno zanimljiv. Zašto? Prvo, epidemija koronavirusa je tu. U oktobru se očekuje takozvani drugi talas epidemije širom svijeta, a već su počele i pripreme u pojedinim zemljama za to. Pet najteže pogođenih zemalja u EU - Belgija, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija - početkom septembra imaju rekordan broj zaraženih, baš kao i na početku pandemije u martu i aprilu. Ali, na sreću, ovoga puta situacija je drugačija. Pored velikog broja zaraženih u pomenutim zemljama nema velikog broja umrlih od koronavirusa - gotovo kao da uopšte nema umrlih od Covid-19!

Međutim, te činjenice kao da ništa ne znače za pojedine vlade. Britanija se, recimo, kako prenose mediji, priprema za novi lockdown (zatvaranje), iako zapravo, čisto epidemiološko gledano, nema nikakvih razloga za to. Britanija dnevno ima 2.500 zaraženih i 8 umrlih, što otprilike iznosi kao da mi u BiH - kada se preračunaju omjeri - imamo 50 zaraženih i nijednog umrlog. No, eto, lockdown se ipak sprema. To nas vodi do druge stvari zbog koje smo rekli da će oktobar biti zanimljiv, iako će se ta stvar desiti zapravo početkom novembra. To su američki predsjednički izbori. Pojedini veoma ugledni ekonomisti i politički analitičari čak smatraju da je cijela ova situacija sa pandemijom vještački izazvana kako bi se aktuelnom predsjedniku Trumpu smanjili izgledi da osvoji još jedan mandat. To isto smatra i Trumpov savjetnik koji je javno izjavio da je virus vještački napravljen da bi se spriječio Trump.

No, ostavimo sada to po strani. Nas više zanima u ovom trenutku zatvaranje, odnosno lockdown. Mi smo u BiH u aprilu imali jedan od najtežih i najrigoroznijih lockdowna u svijetu, koji je išao čak dotle da je prekršen Ustav BiH kako bi se mlađima od 18 i starijim od 65 godina u potpunosti zabranilo kretanje! Tu je bio i policijski sat, za kojeg danas niko ne može objasniti od kada je to epidemiološka mjera. Takvo nehumano „epidemiološko“ ponašanje nije zabilježeno nigdje u svijetu. I to nam u epidemiološkom smislu nije ništa pomoglo. BiH danas ima veći broj i zaraženih i umrlih od naprimjer Hrvatske, koja nije imala tako strogo zatvaranje.

BiH je pretrpjela takvu štetu od lockdowna i te su stvari manje-više poznate, tako da ih nećemo ponavljati. Možemo samo dodati da će se pravi efekti aprilskog lockdowna osjetiti u narednim mjesecima. Potpisnik ovih redova je svjedočio nemiloj situaciji kada je nekoliko roditelja maloljetne djece u osnovnoj školi reklo da nemaju novca djeci da kupe udžbenike. Jedna prijateljica je pak nehotično čula telefonski razgovor studentice i njene majke - iako je očistila prvu godinu mlada studentica ne može da upiše drugu godinu jer joj roditelji nemaju stotinjak KM da plate nešto!

U takvoj situaciji, vjerovali ili ne, i u BiH se pripremaju za novi lockdown, možda čak i u oktobru. Krajem septembra u posjeti BiH i njenim entitetima boravila je delegacija WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), koju većinom finansira Bill Gates i proizvođači vakcina. Dan-dva nakon posjete delegacije WHO federalnom Ministarstvu zdravstva savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez javno je zatražio ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće! A razlog? Naravno, broj zaraženih koronavirusom. No, i tu ima jedan mali čisto logički problem.

Naime, kada se slušaju informacije i o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa lako bi se stekao dojam da je u BiH armagedon. Ali zvanični podaci kažu pokazuju nešto drugačije. Evo primjera. Početkom avgusta predsjednik SDA Bakir „ja, i ...“ Izetbegović na pres konferenciji je rekao da se Sarajevo pretvara  najveći klaster u Evropi. Par dana nakon toga JU Zavod za javno zdravstvo FBiH objavljuje redovni mjesečni bilten o kretanju zaraznih bolesti u Federaciji iz kojeg se vidi da je u periodu od 01. 01. do 31. 07. 2020. godine u Sarajevu zvanično registrirano 304 oboljela od zarazne bolesti Covid-19! To je, otprilike, tek oko 0,07 posto od ukupnog broja stanovnika u Sarajevu. Sve ovo ukazuje da se lockdown može uvesti ponovo i u BiH, a da mu pravi razlog zapravo i ne mora biti baš briga o zdravlju stanovništva.

Bosna i Hercegovina bi teško preživjela još u ekonomskom smislu još jedan lockdown. Posljedice rigoroznog aprilskog lockdowna ćemo osjećati još godinama. A i nema, apsolutno, nikakvih ekonomskih razloga za lockdown. A nemojte se iznenaditi kada kažemo da nema ni epidemioloških razloga. Evo, situacija iz 2020. godine nas uči tome. Danas su zemlje koje su imale najrigoroznije lockdowne u aprilu najteže pogođene drugim talasom epidemije koronavirusa. Belgija, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija ... sve su to zemlje koje su u aprilu imale rigorozno zatvaranje, pri čemu je, recimo, Španija zemlja u kojoj ljudi najviše na svijetu nose maske (čak 93 posto). Lockdown im nije pomogao da zaustave epidemiju.

A znate ko nema drugog talasa, ko je u septembru završio sa epidemijomj i ko nema umrlih od koronavirusa? Švedska. Švedska danas ima najmanje zaraženih u Evropi, a njihov glavni epidemiolog Anders Tegnell ima status rock zvijezde u svojoj zemlji. Britanski ga mediji zovu petim članom ABBA, a majice sa njegovim likom se prodaju u Švedskoj bolje od dresova Rondalda, Messija ili Ibrahimovića. Zašto? Zato što im nije upropastio ekonomiju, radna mjesta, obrazovanje, ljudsko dostojanstvo i budućnost - a pri tome je uspio završiti sa epidemijom sa najmanjim mogućim štetama po naciju (stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj 0,6 posto). Bez lockdowna. Bez maski.


Izvor: beta.ba

Piše: Eldar Dizdarević, urednik finansijskog portala Beta.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog