Vijesti

Zeljković: Da bi se situacija poboljšala, bar 95 odsto ljudi treba da poštuje sve mjere

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je potrebno da najmanje 95 do 99 odsto građana poštuje sve preporuke da bi epidemiološka situacija išla u što boljem toku.

On je dodao da privatna okupljanja nakon kojih je dolazilo do porasta broja zaraženih, govore da je bilo svjesnog kršenja epidemioloških preporuka, posebno preporuke o maksimalnom broju lica koja se mogu okupiti.

-  Molimo građane da budu svjesni upravo opasnosti koja se javlja kada se ne poštuju mjere - naglasio je Zeljković i upozorio da je u Srpskoj posljednja tri dana evidentirano naglo pogoršanje epidemiološke situacije, posebno kada je riječ o Banjaluci gdje su u protekla 24 časa evidentirane 44 osobe zaražene virusom korona.

- Kada ustanovimo razlog za ovako veliki rast broja novozaraženih, razmotrićemo dalje mjere - rekao je Zeljković.

On je dodao da je najviše zaraženih među socijalno najaktivnijim građanima, te upozorio da se nepoštovanjem mjera virus lako može proširiti.

Prema njegovim riječima, potrebno je uzeti u obzir godišnje doba i vremenske prilike koje izazivaju povećan broj osoba sa respiratornim simptomima, te je za očekivati i povećan broj pozitivnih na virus korona.

Kada je riječ o predizbornoj kampanji, Zeljković je dodao da važe već postojeće preporuke za okupljanje broja lica na javnim mjestima, ali i u zatvorenom prostoru.

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa evidentirano je 127 novih slučajeva virusa korona, te tri smrtna slučaja.

Epidemiolog Jela Aćimović istakla je da je među slučajevima potvrđenim u posljednja 24 časa, 15 djece i to dvoje djece u dobi do pet godina, šestoro od šest do 14 godina, te sedmoro od 15 do 19 godina.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog