Vijesti

Višković: Republika Srpska - garant opstanka Srba u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je Srpska garant opstanka Srba na prostoru BiH, te da nijednog momenta ne smije biti dovedena u pitanje, bez obzira ko je predstavlja.

- Za to su živote dali najmiliji, a mi koji danas predstavljamo institucije Republike Srpske moramo učiniti sve da njihova borba i žrtva nikada ne bude dovedena u pitanje - istakao je Višković prije uručenja posthumnih odlikovanja porodicama 27 poginulih boraca sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Foče i Gacka.

Pozdravljajući porodice poginulih i kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, on je rekao da su Srbi doživjeli egzoduse, nestanak i sve ono što nije civilizacijski za jedan narod, gdje god nisu imali svoju državu.

- Јa sam zahvaljujući svima koji su se borili za Republiku Srpsku danas predsjednik Vlade, a obaveza svih nas što radimo ovo danas i što ćemo raditi u budućem periodu jeste da ih nikada ne zaboravimo i da budemo ponosni na njih - istakao je Višković.

Saosjećajući sa porodicama poginulih boraca, Višković im je poručio da moraju biti ponosni na ono što su njihovi najmiliji uradili i što su stvorili Republiku Srpsku koja danas štiti pripadnike srpskog naroda.

- Da li ćemo u nekom momentu morati žrtvovati neki naš lični komoditet, zavisi od nas koji vodimo institucije Republike Srpske - poručio je Višković.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je Republika Srpska stvorena u miru, a odbranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kome je živote položilo skoro 24.000 pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Taj broj bi bio daleko veći da nije bilo organizovane srpske države, prvi put sa druge strane Drine - rekao je Ćosić, te istakao da narod koji ne poznaje svoju prošlost, barem ovu blisku, teško živi svoju sadašnjost, a budućnost mu je jako neizvjesna.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj imaju obavezu i danas i u buduće da vrednuju žrtve poginulih boraca, jer su oni ti koji su doprinijeli da djeca u Istočnom Sarajevu i svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj idu bezbjedno u škole i vrtiće.

- Siguran sam da nijedna organizacija i institucija Republike Srpske, počevši od boračkih organizacija, preko ministarstava, Vlade, do predsjednika Srpske, nikada neće dozvoliti da vaše žrtve budu zaboravljene - poručio je Ćosić porodicama poginulih boraca Pala, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Foče i Gacka.

Prema njegovim riječima, životi poginulih boraca sa područja ovih opština su jedina istinska vrijednost koja čuva Republiku Srpsku i koja nikada neće biti izgubljena.

- I ova i sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj uvijek će biti tu za vas - istakao je Ćosić, te dodao da se uvijek može učiniti više i bolje.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog