Vijesti

Varhelji: BiH bi mogla dobiti status kandidata do ljeta

Komesar EU za susjedstvo i pitanja proširenja Oliver Varhelji rekao je da dolazi sa dobrim vijestima u BiH, da je velika šansa pred cijelim regionom, te da bi BiH mogla dobiti status kandidata do ljeta.

"Novi saziv Evropske komisije djeluje s jednom vrlo jasnom porukom - da je zapadni Balkan prioritet. Ovaj cijeli region je dio Evrope. Mi kontinuirano radimo na jačanju odnosa. Cijeli region je svakako dio Evrope i radimo na tome da bilo srednjoročno ili dugoročno postanete i formalno dio EU", rekao je Varhelji u Sarajevu.

Ističe da je jedan od prvih koraka bilo razrađivanje ove metodologije proširenja i otvoreni su pregovori sa sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"U narednom periodu radimo na projektu suzbijanja krize uzrokovane pandemijom korona virusa. Ono čemu danas svjedočimo je treći element iz nove revidirane strategije za Zapadni Blakan, a tu govorim o novom ekonomskom investicijskom planu", kazao je Verhelji.

Ističe da upravo zbog posljedica kovid krize važno je da zajednički ulažemo napore oporavka privrede naših država, ali i regiona.

"I zbog toga predstavljamo investicvijski plan koji je preko devet milijardi eura u grantovima i 20 milijardi u  garancijama. Određene računice nam pokazuju da bi se ovom finansijskom  injekcijom BDP mogao porasti na nekih 3,5 posto", naveo je Varhelji i dodao da potencijal vide u regionalnoj saradnji.

"U ovim kriznim vremenima vidjeli smo da je itekako moguće da region zajednički sarađuje, imali smo uspostavljene zelene koridore koje su omogućile hitne mjere pomoći i time se i sama privreda održala živom", rekao je Varhelji.

Rekao je da se plan takođe temelji na konceptu regionalnog evropskog područja nekog "mini šengena" njegova osnovna ideja podrazumijeva slobodan protok ljudi i roba i omogućava regionu da bude funkcionalniji i aktraktivniji za investicije.

"Mislim da ćemo se svi složiti da je zajednički cilj da region bude atraktivnij za investicije, a da bi se to ostvarilo potrebna nam je bolja infrastruktura, povezivanje gradova. Sve su ovo aktivnosti koje su usmjerene na povećanje broja radnih mjesta", rekao je Verhelji. Dodaje da je potrebna brža dinamika provedbi reformi u BiH da bi se ovo sve provelo, a za početak potrebno je ojačati segment vladavine prava.

"Što se nas tiče, mi sa svoje strane smo spremni za saradnju sa BiH i drugim zemljama regiona i spremni smo na jednu cjelovitu promjenu  okruženja za četiri, pet godina. To kažem iz razloga što je investicijski plan u mogućnosti da donese opipljive rezultate za sve građane regiona u spomenutom periodu", uvjeren je Varhelji.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je nakon sastanka da je veoma važna poruka EU da je Zapadni Balkan ponovo u agendi EU.

"Objasnili smo komesaru da BiH i geografski i civilizacijski pripada Evropi i da je želja BiH da učinim osve kako bi se naš put prema EU nastavio", kazao je Tegeltija.

Rekao je da je razgovarnao i o  izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, te rekao da ima i pozitivni ocjena, ali i oblasti u kojima se BiH nije snašla.

U izještaju je loše ocijenjena vladavina prava, javne nabavke, te kostatovano da BiH treba Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o VSTV-u.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog