Vijesti

Kako ideju o državljanstvu Srbije za sve građane Srpske sprovesti u praksu: Dovoljan jedan potez Beograda

Ideju za koju se zalaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije, veoma lako je realizovati ako državni vrh Srbije za to pokaže političku volju.

Dodik je otkrio da pokušava da privoli vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Srpske, ističući da je potpuno uvjeren da, kako je rekao, bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović podržava tu ideju i kaže da se on za to zalagao još 1993. godine, kada je vlast Hrvatske predvođena Franjom Tuđmanom pravo na hrvatsko državljanstvo dala svim Hrvatima iz BiH.

- To je ideja koja je davno trebalo da bude realizovana, ali u svakom slučaju je dobro kada se na najvišem nivou počne o tome govoriti. Formalno-pravno je potrebno prvo da država Srbija donese osnovni akt kojim se to pitanje reguliše, odnosno kojim se državljanima Srpske automatski daje i državljanstvo Srbije - kaže Popović.

On dodaje da i sada brojni državljani RS imaju državljanstvo Srbije, ističući da je sticanje državljanstva pojednostavljeno potpisivanjem Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, ali da ta procedura može i treba da bude još prostija.

- U ovom trenutku je za dobijanje državljanstva, odnosno za dobijanje pasoša Srbije, neophodno imati prijavljeno mjesto prebivališta u Srbiji. Ukoliko postoji politička volja, taj uslov jednostavno je potrebno ukinuti i omogućiti da državljani Srpske dobijaju državljanstvo svoje matice bez prijavljenog prebivališta s desne strane Drine - objašnjava Popović.

On ističe da nije potrebno posebno trošiti riječi i objašnjavati kakve pogodnosti Hrvati iz BiH imaju time što posjeduju hrvatske pasoše, posebno nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, dodajući da je i to jedan od motiva kojima se potrebno voditi u svjetlu priče o davanju automatskog srpskog državljanstva državljanima RS.

Potpredsjednik SPS-a Maksim Skoko kaže da je ideja koju je iznio srpski član Predsjedništva BiH trebalo da bude i ranije sprovedena.

- SPS podržava uspostavljanje što jačih veza između Srpske i Srbije i podržavamo sve poteze u tom pravcu. Ako se pojave neki kritičari te ideje, trebalo bi da im bude jasno da građani od toga ne mogu imati nikakve štete, već samo koristi - kaže Skoko.

Nikad nije kasno

Potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović apsolutno podržava ideju o automatskom državljanstvu i kaže da će rukovodstvo SP-a poduprijeti tu ideju preko sestrinske Socijalističke partije Srbije.

- Slažem se da je i ranije bilo potrebno krenuti u realizaciju te ideje, ali za dobre stvari nikad nije kasno - kaže Todorović.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog