Region

Hrvatski svjetski kongres tužio Danu Budisavljević

Hrvatski svjetski kongres, koji se predstavlja kao međunarodna i nestranačka organizacija koja povezuje sve Hrvate u svijetu, saopštio je da je protiv režiserke Dane Budisavljević podnesena prijava zbog sumnje da je počinila krivično djelo, jer je u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" prikazala "niz neistina i laži, a film je uvršten u školski program".

- Za tu `krivičnu prijavu` Hrvatskog svjetskog kongresa ne znamo ni kome je podnesena, ni šta znači. Nećemo reagovati, jer mislimo da se radi o promociji te institucije - rekla je Dana Budisavljević za "Večernje novosti".

Ona kaže da je sve to krajnje nevješto sročeno i da je, očito, želja te organizacije da se vrši pritisak na nastavnike kako se film o Diani Budisavljević ne bi prikazivao u hrvatskim školama.

- Radi se o pokušaju zastrašivanja, ali tu `tužbu` niko nije baš uzeo ozbiljno, pa hrvatski mediji do sada o tome nisu uopšte ni pisali - rekla je Dana Budisavljević.

Film se i dalje prikazuje u školama u kojima nastavnici sami odluče da bude prikazan i niko ne vrši pritisak na njih.

- Meni je simptomatično da ovi pritisci dolaze od ljudi iz hrvatske dijaspore, koji godinama ne žive u Hrvatskoj - rekla je Dana Budisavljević.

U tužbi, Hrvatski svjetski kongres koji naglašava da je član UN, kaže da u filmu nije rečeno kako je Diana Budisavljević spasavala kozaračku djecu. Oni čak tvrde "da je ustaška vlast organizovala spasavanje djece, a da je to u ovom djelu izostavljeno". Dani Budisavljević se prigovara i da je "izmišljeno nasilje policijskih agenata u stanu Diane Budisavljević", a brani se i uloga zloglasnog komandanta UNS-a Eugena Kvaternika, navodi se u tekstu.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" govori o herojskim podvizima austrijske humanitarke koja je iz užasa ustaških logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj spasila 10.000 srpske djece.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog