Vijesti

Долазак хладнијих дана отвара старе мигрантске проблеме у УСК-у

Привремени прихватни центар за илегалне избјеглице у Бихаћу “Бира” је затворен недавно, након двије године, упркос противљењу Међународне организације за миграције (IOM) и ЕУ, али и без дозволе Савјета министара БиХ, која је била потребна. Иако ИОМ и ЕУ траже да “Бира” буде отворена, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић и премијер УСК-а Мустафа Ружнић то категорично одбијају.

Фазлић и Ружнић јуче нису одговарали на телефонске позиве, а тамошњи медији преносе да полиција наставља да измјешта мигранте из урбаних дијелова Бихаћа. Међутим, наводе и да се дио њих, које аутобусима превозе у камп у српском селу Липа, удаљеном од центра Бихаћа око 30 километара и која се налази на рубу Босанског Петровца, по доласку на ту локацију опет пјешке враћају према Бихаћу. Доста их, наводе, бјежи и у шуме.

Предсједник Удружења “Повратници” из Унско-санског кантона Немања Давидовић је подсјетио да су прије неколико дана, након потеза локалних и кантоналних власти, стигла бројна реаговања са домаћих и страних адреса, уз посебно упозорење да је хитни прихватни камп Липа већ попуњен и да није опремљен за зимске услове.

- Пред још већим смо проблемом. Камп је препун, а тога су и сами мигранти свјесни и велике су шансе да ће се сада сакривати јер им се не исплати доћи у Липу па се враћати неких тридесетак километара у Бихаћ, а када уз све то узмемо и временске прилике, које ће бити све горе, јасно је да ситуација не може бити боља, већ само гора - истакао је Давидовић.

Стање је, како је оцијенио, већ сада поприлично компликовано.

- Унутра у Липи је већ између 1.800 и 2.000 миграната, из “Бире” су насилно пребачени људи и за њих нема мјеста. Они су на улицама и питање је шта ће радити. Сматрам да би “Бира” могла да поново буде отворена након избора или да ће бити отворен још један прихватни камп. Нешто се мора десити - каже Давидовић.

На питање на чему темељи ту претпоставку, одговара да мигранти немају куда, да су ти људи сада на улици. Не би га, како је истакао, изненадило да поново, на неким локацијама, буду подигнути дивљи кампови, као што је својевремено био “Вучјак” у којем су владали крајње нехумани и нељудски услови за живот, над којима су се згражали сви

- И то су људи. Неће ни они бити на киши. Тражиће склониште од снијега и кише, хладноће -  закључио је Давидовић. 

Изазов

Немања Давидовић је нагласио и да УСК не може сам да среди стање, јер је ријеч о изазову далеко ширих размјера. Знатан дио одговорности за ово што се дешава на подручју БиХ је на спољној политици која је, како каже, на катастрофалном нивоу и има лоше представнике.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog