Vijesti

U Lipi nema nijednog Srbina

U Lipi, kod Bosanskog Petrovca, ne živi nijedan Srbin nakon prebacivanja migranata iz Bihaća u ovo selo, rekao je Srni mještanin Boško Romić.

- U Lipi trenutno nema nijednog Srbina. Bile su dvije porodice, ali su se morale iseliti jer su bile izložene pritisku i zastrašivanju - istakao je Romić.

On je naveo da je najbolje rješenje da migrante isele sa tog područja jer ti ljudi ne pripadaju Lipi, niti imaju uslova da tamo ostanu.

- Migranti nemaju kontejnera, već se nalaze pod šatorima u nemogućim uslovima za život i mogu da se posmrzavaju - upozorio je Romić.

On kaže da su Srbi osnovali Udruženje Lipa, posredstvom kojeg pokušavaju da obnove srpske kuće na ovom području i obezbijede masovan povratak ovdje, kao i u druga srpska sela na tom području.

- Više od 100 prijeratnih stanovnika ovog sela me zvalo i izrazilo želju da se vrati na svoja vjekovna ognjišta, a ukupan broj povratnika u srpska sela na ovom području mogao bi biti 350 - rekao je Romić.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je ranije saglasnost da na lokaciji Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog