Društvo

SPC obilježava praznik Pokrov Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik Pokrov Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

To se desilo 14. oktobra /1. oktobra po starom kalendaru/ 911. godine za vrijeme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije.

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Јurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanja narod.

Bila je odjevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama.

Sveti Andrej pokaza rukom i upita Epifanija da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svijet, što Epifanije začuđen potvrdi.

Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog