Vijesti

“Kovid” odjeljenja puna, bolnice pred pucanjem

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama “kovid” odjeljenja su puna, dok su zdravstveni radnici na izmaku snage.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je za “Glas Srpske” da se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

- Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni - istakao je Đajić.

Govoreći o hladnom programu, Đajić je rekao da se za sada sve radi, ali da će se u narednom periodu prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

- Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mjera, doći će do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu da prime pacijente - upozorio je Đajić.

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste.

- Imamo još dva mjesta u “kovid” odjeljenju. Ili ćemo mijenjati način rada ili ćemo zdravstvenu ustanovu pretvoriti u “kovid” bolnicu - rekao je Dodik. Dodao je da ni kadrovski nisu obezbijeđeni, jer nemaju infektologa.

- Povećava se broj zaraženih medicinara, što dodatno usložnjava situaciju. Pred pucanjem smo - upozorio je Dodik.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je za “Glas Srpske” da je sasvim realno da će se obistiniti najave da nas u novembru očekuje novi talas pandemije.

- Sve to pogoršava stanje i kod nas u “kovid” bolnici. Trenutno je 15 pacijenata, od toga dva na respiratoru. Ima još slobodnih mjesta, a uskoro ćemo kompletirati novu “kovid” bolnicu u zgradi stare hirurgije, gdje ćemo imati još do 50 mjesta - rekao je Maksimović. On je dodao da su do juče redovni program liječenja organizovali oko 80 odsto te da je zamolio načelnike odjeljenja da planiraju smanjivanje u narednom periodu.

- Najvažnije je da svako odjeljenje ima rezervne ljekare koji su spremni da uskoče ukoliko se neko zarazi, ako “kovid” uđe bolnicu, da smo spremni na sve. Moramo imati bar 20 odsto odmornih ljekara da ne bismo dočekali najgore - rekao je Maksimović za “Glas Srpske”.

Situacija je zabrinjavajuća i u Zvorniku, a direktor tamošnje bolnice Ivan Popović kaže da s obzirom na rast broja zaraženih počinje oštrija kontrola primjene preporučenih mjera.

- Mjesta u bolnici još imamo. Virus se širi među djecom predškolskog i školskog uzrasta i treba da povedemo računa o svemu - rekao je Popović.


“Kovid” ambulanta u Docu

Da radi danas počinje “kovid” ambulanta u banjalučkom naselju Dolac, u kojoj će biti zbrinjavani pacijenti pozitivni na virus korona.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se procjena od prije dva mjeseca da bi dolazak jeseni mogao značiti i porast broja oboljelih pokazala ispravnom te da je zbog toga izvršena blagovremena priprema za otvaranje “kovid” ambulante. Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović upozorila je da se epidemiološka situacija na području grada znatno pogoršala u posljednje tri sedmice, dodavši da su sve službe ove ustanove izuzetno opterećene.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog