Muzika i film

Banjalučka grupa “Mega Jack & Eldorado” objavila video za pjesmu “Sto maraka” (VIDEO)

Banjalučki bend "Mega Džek & Eldorardo" objavio je video-spot za singl pod nazivom "Sto maraka". Prema riječima muzičara, ova pjesma je nastala za kratko vrijeme bez mnogo filozofije te se na šaljiv način odnosi prema društvenim pojavama i problemima koje je moguće riješiti sa 100 KM.

"Tekst je napisan u nekoliko minuta. Snimljeno je sve za jedan dan. U principu, najveći problem je bio finansijske prirode. Sto maraka nam je falilo. Zamisao je bila da se napravi jedan antispot koji može da u prvi plan gurne ideju, a ne produkciju kako to obično biva. Mislim da je to danas i problem. Uvidio sam da muzičari više razmišljaju o tome na čemu će odsvirati pjesmu, nego šta ta pjesma uopšte predstavlja", rekao je pjevač benda "Mega Džek & Eldorardo" Darko Stojić.

Za zvuk nove pjesme bio je zadužen Zanin Berbić, a tekst i muzika su djelo pjevača Darka Stojića. Za vizuelni identitet ovog antispota zaslužni su Andrej Zrnić, kao direktor fotografije, Milan Banjac, kao montažer i Boško Krljaš, koji je uz Stojića režirao spot.

"Naravno, moram da navedem sve članove pokreta koji su igrali u spotu, a to su, pored mene, Đone, Šone, Kola, Vuksna, Koka, Roki i Šonson. Lokacija snimanja spota je jasna. Suvi Mejdan", poručio je Stojić.

Muzičar je dodao da je samo snimanje spota bilo anegdota za sebe, a posveta stihova novčanici od 100 KM je došla prirodno.

"Sto maraka je ikona među novčanicama. Nekako je to cifra na koju smo od djetinstva gledali kao na neku natprirodnu pojavu. Znate onu čuvenu opkladu u osnovnoj školi 'aj u 100 maraka'. Međutim, mislim da sam kraj pjesme govori o tome koliko je 100 maraka u stvari beznačajno. Deset kila duvan čvaraka, sto maraka!' U realnosti čak ni pet kila čvaraka ne možete kupiti za te pare, ali trojicu izbornih glasača nažalost još možete", naglasio je Stojić.

Sastav "Mega Džek & Eldorado" postoji od 2016. godine i, kako Stojić dodaje, u početku je bio orijentisan samo na akustični zvuk.

"Sastav su tada činili Stojana Marjanović, Dušan Pokrajčić i ja. Kasnije su u bend došli bubnjar Nenad Komjenović i basista Marko Kovačić i s tom postavom su se pojavili prvi obrisi sadašnjeg 'Mega Džeka'. Trenutno su u bendu Nenad Komjenović, Dušan Pokrajčić i ja, ali s obzirom na to da na 'Mega Džek & Eldorado' gledam više kao na socijalnu nego na muzičku pojavu, mogu reći da su svi članovi ekipe iz video-spota na neki način dio benda", rekao je Stojić.

Publika u gradu na Vrbasu je dosad ovaj sastav gledala kao na kaver bend, ali iz grupe poručuju da će "Mega Džek" u narednom periodu svoju pažnju usmjeriti novim autorskim pjesmama.

"Mislim da je 100 maraka ubilo autorsku svirku u Republici Srpskoj i što se tiče 'Mega Džeka' sasvim sam siguran da se poglavlje u vezi s kaver svirkama završilo i da će bend od sada biti isključivo orijentisan na autorski rad", naglasio je Stojić.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog