Svijet

„Најсиромашнији председник на свету” иде у политичку пензију

Хозе Мухика председник Уругваја од 2010. до 2015. године и фигура латиноамеричке левице, изјавио је да напушта политички живот и да са 85 година одустаје од свог мандата у Сенату.

Мухика је рекао да је епидемија коронавируса убрзала његову одлуку и да са жаљењем одустаје од политичког живота и места у Сенату на којем је поново изабран 2019. године.

„Пандемија ме је избацила из колосека. Бити сенатор значи разговарати са људима, ићи њима у сусрет а не само седети у канцеларији. Двоструко сам угрожен, због старости и болести”, рекао је Мухика и додао да одлази из политичког живота „захвалан, са бројним успоменама и дубоком носталгијом”, преноси Бета.

Мухика, познатији као Пепе Мухика, бивши је герлиски борац који је пре председника Уругваја био министар сточарства пољопривреде и рибарства.

Познат је по одбојности према протоколу, једноставности и срдачности. Често је био виђен у јавности у свакодневним активностима, као што је куповина даске за пеглање или када се заустави да повезе неког аутостопера.

Мухика је такође познат као веома скроман и носи титулу најсиромашнијег председника на свету. Редитељ Емир Кустурица је направио документарни филм о њему који је 2018. године приказан на Међународном филмског фестивал у Венецији (Мостра).

Бивши председник Уругваја је био у Венецији, али је тада новинарима рекао да је пристао да дође на фестивал „једино због пријатеља Кустурице” додајући да не припада том свету.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog