Vijesti

Корона послала више од 8.000 радника на боловање

Вирус корона послао је за пола године више од 8.000 радника у Српској на боловање, због чега су фирме, посебно оне из прерађивачког сектора, према ријечима послодаваца, претрпјеле велику штету.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, од појаве вируса корона у Српској, највише запослених због изолације са посла је одсуствовало у јулу и августу, а најмање у марту и мају.

- Боловање због изолације подразумијева и изолацију усљед заразе вирусом корона, као и због контаката са зараженим. Такође, радници могу да буду у изолацији и из неких других разлога, невезано за вирус корона, те је могуће да у наведеним подацима има случајева изолације и из других разлога, али тај број је незнатан - истакли су у Фонду.

Додали су да плате за боловања до 30 дана исплаћује послодавац, док за дужа одсуства са посла накнада радницима иде на терет Фонда здравства.

- У складу са Правилником о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, прописано је да се висина накнаде плате коју обезбјеђује послодавац одређује у висини од 70 до 90 одсто од основа, у складу са општим актом послодавца. Висина накнаде плате коју обезбјеђује Фонд износи 90 одсто у случајевима када је боловање дуже од 30 дана узроковано изолованошћу као клицоноше, укључујући и изолацију због корона вируса  - подсјетили су у Фонду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су од надлежних затражили да им се рефундира дио боловања за оне који нису заражени, али су због контакта са "ковид" позитивним морали бити кући.

- Фирме, посебно оне које баве производњом, трпе огромну штету због одласка великог броја здравих радника у изолацију и још на све то морају да им исплаћују плате. То није у реду - категоричан је Тривић. Он је нагласио да је једино позитивно у овој причи то што је током епидемије вируса корона смањен број боловања из других разлога.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog