Vijesti

Miladin Stanić gura u stečaj „Ratar“ iz Prnjavora

Preduzeće „Bisprom“ iz Prnjavora u vlasništvu narodnog poslanika i visokog fukcionera SDS-a Miladina Stanića traži od Okružnog privrednog suda u Banjaluci da se u preduzeću kontroverznog Radojice Ratkovca „Ratar“ iz Prnjavora otvori stečaj, saznaje portal CAPITAL.

„Ratar“  Stanićevom „Bispromu“ duguje na desetine hiljada maraka. Stanić je u toku 2017. godine pokrenuo postupak izvršenja radi naplate dijela svojih potraživanja, po osnovu pravosnažne presude, ali do danas nije uspio da naplati ni jednu marku, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da svoj novac pokuša dobiti kroz stečajni postupak.

Sud je po njegovom zahtjevu pokrenuo prethodni postupak kako bi se utvrdilo da li postoje uslovi za stečaj i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Aleksu Nježića iz Banjaluke.

„Na osnovu uvida u priloženu dokumentaciju Sud je utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnim platežnu nesposobnost dužnika čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka. Privremen i stečajni upravnik je dužan obezbjediti imovinu i starati se o njoj“, navodi se u Rješenju suda koje je u posjedu portala CAPITAL.

„Ratar“ je akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu firme „R&S Company“, odnosno Radojice Ratkovca, kontroverznog biznismena koji se nakon privatizacije dočepao nekoliko uspješnih preduzeća, od kojih je većina danas ugašena ili se vode stečajni postupci.

Ovo je drugo preduzeće u vlasništvu Ratkovca koje Stanićev „Bisprom“ šalje u stečaj. U junu je CAPITAL pisao kako je po osnovu zahtjeva firme narodnog poslanika u stečaj otišao „Ribnjak“ iz Prnjavora.

Riječ je o preduzeću koje je u Štrpcima upravljalo sa ribnjacima koji se prostiru na oko 640 hektara, a koje duže vrijeme ima blokirane račune i ne izmiruje obaveze prema državi i povjeriocima.

Stanić u izjavi za CAPITAL kaže kako je „Bisprom“ svoja potraživanja obezbjedio mjenicama, koje je  Ratkovac uspijevao da ospori, pa je bio prinuđen da podnese zahtjev za stečaj.

„Kupovao je robu od mog preduzeća, gdje smo dogovarali rokove plaćanja, koje nije poštovao. Garantovao je mjenicama koje je kasnije reklamirao.  Još prije pet godina sam upozoravao kako je riječ o čovjeku koji ne izmiruje obaveze prema dobavljačima, radnicima i državi, ali to vlast nije interesovalo“, kaže Stanić.

Inače, pored ovog Ribnjaka, Ratkovac ima i većinski udio u ribnjaku “Saničani” u Prijedoru, a u kojem je sredinom prošlog mjeseca otvoren stečaj.

Njegova je i gipsara „Volari“ iz Šipova koju je takođe upropastio i u kojoj je odnedavno pokrenut stečajni postupak.

Šta se dešava sa biznisom Radojice Ratkovca pokušali smo da saznamo od njega lično. Nije bio raspoložen za izjavu, al jeste za svađu i vrijeđanje.

Čovjeku koji je ostao dužan na milione maraka Republici Srpskoj, prevario radnike i oštetio povjerioce nije bilo jasno zašto ga zovemo. Vjerovatno je smatrao kako javnost o tome ne bi trebala biti upoznata.

„Ajde, bježi tamo. Šta ti mene imaš zvati. Pljujete po meni pa me zovete. Mrš tamo je**te“, kazao je vidno uznemireni Ratkovac.

 

Izvor: Capital.ba
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog