Region

Храм Светог Саве отворио врата за посетиоце

Храм Светог Саве на Врачару данас је, на празник Свете Петке, отворио врата за посетиоце, а на платоу испред храма у коме је пре неколико дана завршен велелепни мозаик, данас пре подне није владала велика гужва.

Верници и грађани су по обиласку Храма поделили импресије о мозаику који се простире на површини око 15.000 квадратних метара, садржи више од 50 милиона комадића, по чему је Храм јединствен у православном свету, уз коментаре о томе како моћно и прелепо изгледа, како је унутрашњи део Храма јединствен у Европи, те да га треба посетити, преноси Танјуг.


„Нисам очекивала да ће тако моћно да изгледа, одушевљена сам. Дошла сам само то да видим и мислим да је то невероватно за наше поднебље. Треба да будемо срећни што имамо нешто овако”, утисак је једне Београђанке.

Старији посетилац каже остао је нем пред новим изгледом унутрашњости Храма, наглашавајући да то свако треба да види.

„Прекрасно, немам речи да кажем. Био сам у многим државама, али овако лепо нисам видео”, рекао је он.

Феноменално, прелепо, грандиозно, биле су речи посетилаца које је екипа Танјуга затекла испред Храма.

„Најлепши Храм на свету”, рекла је једна старија госпођа која често посећује Храм, а други посетилац да треба одржавати традицију и поклонити се вери.

„Тако ћемо успети да у заједништву остваримо националне циљеве”, сматра он.

И остали посетиоци који су пристизали имали су сличне импресије, истичући да такву лепоту нису никада раније видели.


Српска православна црква (СПЦ) данас празнује дан Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, заштитнице жена, светитељке која је помагала болесне и сиромашне, а посетиоцима је омогућен улазак у Храм вечерас до 20 часова.

У Храму се иначе настављају радови на уређењу, а 29. октобра, како је најављено, обићи ће га и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Сви који су дошли у Храм данас око 10 сати носили су маске, а и дистанца се углавном поштовала, будудћи да у тим тренуцима није било гужве, нити редова.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog