Region

Српски лекари први у свету спровели велику студију утицаја короне на слух

Тим лекара са ОРЛ клинике КЦ Ниш испитивао је утицај коронавируса на слух, и показало се да обољевање од ковида-19 може довести од благог до средњег пада слуха на високим фреквенцијама.

Ово је у свету прва свеобухватна студија утицаја ковида на слух, каже за РТС директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић рекао је да је тим стручњака био у црвеној зони и испитивао утицај коронавируса на слух код средње тешких и тешких пацијената, пише РТС.

"Нашли смо благи до средњи пад слуха код високих фреквенција. То значи да коронавирус може да нападне и слушни живац. Евидентирали смо пацијенте, позивамо их да даље проверавају слух и позивамо их да уђемо у дуругу фазу, односно да нађемо адекватну терапију", рекао је директор ОРЛ клинике.

На основу ових података, Милисављевић указује да се код појединих пацијената слух враћа кроз неколико недеља, а код неких и неколико месеци.

Директор ОРЛ клинике наводи да се током лечења пацијената којима је оштећен слух користи дексаместазон, кортико препарат.

Милисављевић наводи да постоје две теорије како коронавирус напада и оштећује слушни живац.

Прва је, каже, да се у крви праве миркотромбови који ударају на унутрашње ухо и оштећују васкуларизацију слушног живца.

Друга је, према његовим речима, недостатак кисеоника у хемоглобину, што оштећује слушни живац.

Милисављевић напомиње да нико у свету још није спровео оволику свеобухватну студију утицаја ковида-19 на слух и додаје да ће резултати студије бити послати водећем америчком часопису који се бави ОРЛ тематиком.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog