Svijet

Неизвесна трка у САД – Бајден има предност, Трамп води у кључним државама

Пребројавање гласова на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама улази у завршницу. Према електорским гласовима, Џо Бајден води са 238, док Трамп има 213, јавља агенција АП. За победу је неопходно 270 електорских гласова.

Велика неизвесност у завршници пребројавања гласова на изборима у Америци. Све очи сада су упрте у пет колебљивих (swing) држава – Северну Каролину, Висконсин, Мичиген, Џорџију и Пенсилванију. 

Према последњим подацима, Трамп води у свим овим државама, осим у Висконсину, где Бајден има предност мању од једног процента.

Држава која би могла да одлучи изборе је Пенсилванија, која носи 20 електорских гласова. У овој држави Трамп је у вођству за око 12 процената.

Према последњим подацима агенције АП, Трамп има 213 електорских гласова, а Бајден 238.

Поједини медији, попут Си-Ен-Ена, за Бајдена наводе да има 224, али у тај резултат нису укључили електоре из Аризоне (11) и Мејна (3).

Где је електоре освојио Трамп, а где Бајден 

Најважније државе које је Трамп освојио су Флорида, која носи 29 електорских гласова и спада у колебљиву државу, и Тексас са 38 гласова.

Бајден је, с друге стране, узео Калифорнију (55 електора) – традиционално демократску, и Њујорк (29).

Једно од највећих изненађења направио је освајањем Аризоне, коју су држали републиканци на свим изборима од 1948, осим када је 1996. победио демократа Бил Клинтон.

Такође, чекају се и резулати гласова који су пристигли поштом, којих има неколико милиона. Након пребројавања ових гласова, могли бисмо бити ближи сазнању ко ће водити САД у наредне четири године. 

Трамп већ прославља победу 

Упркос непотпуним резултатима из неколико кључних држава које могу да одлуче исход америких председничких избора, Доналд Трамп је рекао да је, што се њега тиче, већ победио. 

Председник Трамп је оптужио демократе да покушавају да обесправе његове гласаче и поручио је да он то неће да дозволи.

Бајден поручује да избори неће бити готови док се сви гласови не преброје, истичући да је оптимистичан.

"Осећамо се добро у овом тренутку. Верујемо да смо на путу да добијемо ове изборе", рекао је Бајден и додао да се знало да ће пребројавање гласова дуже трајати.

Без преседана одзив на раном гласању

Ове изборе обележио је рекордан број изашлих на рано гласање. Дан пре изборног дана, 3. новембар, изашло је готово 100.000.000 бирача.

То је један од доказа колико су грађани заинтересовани за ове изборе, али и забринути због ширења коронавируса, па су гласали раније како се не би правиле гужве.

Због различитих закона у појединачним државама о томе када и како се броје гласови поштом, коначни резултати у тим државама би могли да буду познати неколико дана или недеља после избора.

Широм земље снаге реда су у приправности због могућих нереда који би могли да изазову грађани незадовољни резултатима.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog