Svijet

Бајден на корак од побједе, освојио и Мичиген

Кандидат Демократске странке добио је више од 71 милион гласова, највише у историји на предсједничким изборима у САД.

Кандидат Демократске странке Џозеф Бајден освојио је и Мичиген, још једну од кључних савезних држава, и дошао надомак побједе на предсједничким изборима у САД. Прије освајања Мичигена, Бајден се синоћ приближио побједи над предсједником САД Доналдом Трампом освајањем савезне државе Висконсин.

Мичиген, Висконсин и Пенсилванија биле су пресудне државе на претходним изборима 2016. године. Трамп је у свакој од њих побиједио кандидаткињу демократа Хилари Клинтон са мање од један одсто разлике.

Према агенцији Асошиејтед прес, Бајден је до сада побиједио у 22 од 50 савезних држава и Дистрикту Колумбија и „освојио” 264 електора. Добио је више од 71 милион гласова, највише у историји на предсједничким изборима у САД.

Његов ривал, републиканац Трамп побиједио је у 23 савезне државе и „скупио” 214 електорских гласова. Побједник још није познат у пет савезних држава, Пенсилванији (носи 20 електора), Џорџији (16), Сјеверној Каролини (15), Невади (6) и Аљаски (3).

Пошто је кандидату за побједу потребна подршка 270 од 538 електора, Бајден за улазак у Белу кућу треба да освоји само једну од преосталих пет држава.

У Пенсилванији, послије 89 одсто обрађених гласова, Трамп води са 50,7 одсто, док Бајден има 48,1 одсто. Бајден има веће изгледе да освоји Пенсилванију, јер су међу преосталим гласовима углавном они послати поштом, међу којима кандидат демократа има диспропорционалну предност.

Трамп у Џорџији, гдје је обрађено 98 одсто гласова, води са 49,6 одсто, док Бајден има 49,1 одсто. У Сјеверној Каролини, после обрађених 94 одсто гласова, Трамп има 50,1 одсто, а Бајден 48,7 одсто.

Бајден је у предности у Невади, гдје послије 75 одсто обрађених гласова има 49,3 одсто, док је Трамп добио 48,7 одсто. Аљаска је традиционално републиканско упориште и Трампова побједа у тој држави није упитна.

Трамп је оптужио демократе за крађу избора, не наводећи ниједан доказ, и најавио оспоравање резултата пред Врховним судом САД. Председник САД је јуче изјавио да је у многим кључним државама имао солидну предност током изборне ноћи, али да је она онда почела „магично да нестаје”.

Разлог за то је што се у неким кључним државама као што су Пенсилванија, Висконсин и Мичиген, посљедњи броје гласови послати поштом, међу којима Бајден има диспропорционалну предност, понегдје и већу од 75 одсто.

Трампов изборни штаб већ је почео да спроводи оно што је амерички предсједник недјељама наговјештавао, да ће довести у питање интегритет изборног процеса у оним државама које би пресудно могле да утичу на његов пораз на изборима.

Правни тим америчког предсједника јуче је поднио тужбе на изборни процес у Пенсилванији, Мичигену, Џорџији и Невади, којима захтијева бољи приступ Трампових посматрача локацијама гдје се листићи броје, и доводи у питање гласове пристигле поштом, наводи АП а преноси Бета.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog