Svijet

Бајден повећава предност, Трамп не одустаје - чекају се гласови из пет држава

Три дана од затварања биралишта у САД, још се не зна ко је победник председничких избора.

Иако је кандидат демократа Џо Бајден ближи уласку у Белу кућу са 253 електорска гласа, Доналд Трамп тврди да још није готово. Гласови се и даље пребројавају у пет савезних држава а судија Врховног суда САД Самјуел Алито наредио је изборним званичницима у Пенсилванији да одвоје гласове који су пристигли поштом након изборног дана.

Док се чекају резултати из ових држава, присталице демократског кандидата Џоа Бајдена почеле су да славе на улицама Филаделфије, док присталице Доналда Трампа настављају протесте.

Актуелни председник Доналд Трамп поручио је демократском кандидату Џоу Бајдену да нема права да тврди да је победио на изборима и најављује правну борбу.

Трамп је на Твитеру истакао да је његова велика предност коју је имао током изборне ноћи у појединим савезним државама "неким чудом нестала" и изразио наду да ће поново преузети вођство у државама у којима се још пребројавају гласови.

Трамп рачуна и на поштанске гласове америчких војника због високе популарности коју ужива у америчкој војсци.

Трамп је рекао, не нудећи доказе, да је одређени број гласова припадника америчких оружаних снага послатих поштом - "нестао".

Више од 250 хиљада припадника америчких оружаних снага гласало је путем поште, али за сада није познато колико њихових гласова још није евидентирано.

Својим присталицама се обратио и Бајден.

"Сви знамо да су тензије велике после ових тешких избора, али не заборавите: морамо остати мирни, стрпљиви, да дозволимо да се се цео овај процес заврши и да се сваки глас преброји. Поново доказујемо, као и кроз историју, демократија функционише, ваш глас ће бити пребројан. Ма колико неки напорно покушаваи да то зауставе, ја то нећу дозволити", поручио је Бајден.

Суд наредио одвајање закаснелих гласови у Пенсилванији

Судија Врховног суда САД Самјуел Алито наредио је изборним званичницима у Пенсилванији да одвоје гласове који су пристигли поштом након изборног дана.

Алто је привремено одобрио захтев Републиканске странке у којем се тражи судска наредба којом би се осигурало да се свих 67 изборних комисија у Пенсилванији придржавају директиве премијерке те државе Kети Буквар, пренео је Вашингтон пост.

Републиканци из Пенсилваније обратили су се Врховном суду САД са захтевом да се изда наредба о одвајању гласачких листића за председничке изборе послатих путем поште, који су стигли након изборног дана, 3. новембра.

Kако је пренео АП, премијерка Пенсилваније, демократа Kети Буквар већ је наредила локалним званичницима да се ти гласови одвоје.

Државе из којих се још чекају резултати одлучиће победника, а то су Пенсилванија која носи 20 електорских гласова, Џорџија са 16, Невада са 6, Аризона са 11 и Северна Kаролина са 15 електорских гласова.

Си-Ен-Ен наводе да свеукупно на нивоу САД, Бајден има 253 гласа електора, а Трамп 213. За улазак у Белу кућу једном од двојице кандидата је потребно да освоји најмање 270 гласова од 538 електора.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog