Republika Srpska

Некретнине најсигурнија инвестиција

Улагање у некретнине показало се најсигурнијим у вријеме пандемије вируса корона, што потврђују и подаци статистичара према којима је у трећем тромјесечју ове године продато 63,3 одсто више нових станова у Републици Српској у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је током јула, августа и септембра продато укупно 689 нових станова. Статистичари су израчунали да је просјечна цијена у том периоду износила 1.596 марака по квадрату, те да је већа за 4,5 одсто у односу на исти период 2019. године.

Иако је на почетку пандемије, у марту и априлу, потражња за становима спласнула усљед неизвјесне ситуације, у трећем тромјесечју ове године трговци некретнинама задовољно трљају руке. Истичу да се у овом периоду показало да инвестирање у некретнину носи најмање ризика, што није случај са покретањем бизниса или неким другим инвестицијама.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” у Бањалуци Драган Милановић појашњава за “Глас Српске” да у сегменту станоградње није било великих поремећаја, а изградња је повећана.

- У протеклих неколико година станоградња се кретала узлазном путањом и пандемија је тај сектор затекла у веома добром стању. Цијене у Бањалуци су расле, па је квадрат и до 2.500 марака. Међутим, Бањалука је са аспекта тржишта некретнина у најбољем положају. Инвеститори нису прекидали изградњу, нису падале цијене, а свему томе разлог је велика потражња. Некретнине купује онај ко има новац или ко је кредитно способан и чини ми се да пандемија још није оставила негативне посљедице на овај сектор - рекао је Милановић. Нагласио је да ће, уколико оваква ситуација потраје дуже, драстично пасти куповна моћ, па се тада можда може очекивати и пад потражње за становима, а потешкоће би могле настати и због оштријих критеријума кредитирања које уводе комерцијалне банке.

- Значајно је већа потражња за становима мање квадратуре. Ако говоримо о структури купаца, половина је оних који нису из Бањалуке, па те станове издају под кирију. Осим тога, наши људи у иностранству инвестирају радије у некретнине и убиру приход од кирије. На већа улагања у некретнине одразило се и то што су каматне стопе на штедњу у банкама годинама веома ниске, тако да је исплативије купити стан него штедјети у банци - појаснио је Милановић.

У бијељинској Агенцији за некретнине “Астра” истичу да се цијене нових станова крећу од 1.600 до 2.000 марака по квадрату, у зависности од локације.

- Цијене су скочиле у односу на прошлу годину, али, упркос томе, потражње за становима до 55 квадрата има - рекли су у тој агенцији.

Пословни простори

Драган Милановић је рекао да је примјетно да су привредне активности у паду.

- Изградња привредних објеката, пословних простора је у паду, јер је дошло до пролонгирања инвестиција те врсте за нека боља времена с обзиром на веома неизвјесну ситуацију - рекао је Милановић.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog