Region

Извуците из албума фотографије предака, из фиока споменице, да их виде творци историје

Заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак Првог светског рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање. У циљу обележавања сто година Првог светског рата упућен је Jавни позив грађанима Србије, као и Србима у региону и дијаспори да учествују у стварању "Албума сећања" на претке у том рату.

Савез потомака ратника Србије 1912-1920. године с благословом патријарха СПЦ Иринеја упутио је Jавни позив грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори за достављање фотографија и осталих докумената из Првог светског рата и учествовање у стварању "Албума сећања на наше претке".

Позив је упућен у циљу обележавања сто година Првог светског рата а у сарадњи с Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе  Србије.

"Обележавање једног изузетно значајног и трагичног историјског догађаја, какав је Први светски рат, за цео српски народ представља својеврсну привилегију - привилегију спознања друштвеног и цивилизацијског хода кроз време и конституисања културно-историјске вертикале", истиче се у позиву.

Грађани се позивају да уколико поседују фотографије, аутобиографске списе, дневнике, писма војника, разгледнице, као и друга документа од историјског значаја као сведочанства догађаја из периода Првог светског рата, скенирана документa уврсте у заједнички "Албум сећања".

На тај начин ће се, како се наводи, учинити видљивим дух и дело славних предака учесника Првог светског рата.

Истиче се да је историјска одговорност и задатак промовисање културног наслеђа српског народа, незаменљив сегмент културне баштине европских народа.

"Као таква српска историја и култура је равноправни члан европске и светске историје и културе, а српски народ један од најтужнијих сведока страховитог страдања учесника у Првом светском рату. Заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање", наглашава се у Јавном позиву.

Апелује се на потомке да постану сведоци векова славне прошлости својих предака. "Извуците из албума фотографије својих предака, из фиока споменице и дневнике, из срца дедове и прадедове, и учините их видљивим творцима наше историје", поручују из Савеза потомака ратника ратника Србије 1912-1920. године.

У Јавном позиву грађанима и дијаспори указује се да нас историја обавезује и позива да сачувамо успомене и сећања на велике године српског народа 1914-1918. и како се наглашава "улогу сваког појединца у њему, негујући љубав, хуманост, част, рад, стваралаштво и опште добро као личну одговорност за будућност наших потомака".

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog