Region

Nebenzja: Kosovo je regrutni teroristički centar

Kosovo se predstavlja kao primjer mlade demokratije, ali svi koji treba, znaju da je to regrutni centar za međunarodni terorizam, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

- Sve u svemu, naše kolege (brojne zapadne države) predstavljaju Kosovo kao mladi model nevjerovatne demokratije. Ali svi koji bi trebalo, znaju da je ovo regrutni centar za međunarodni terorizam, da je to leglo organizovanog kriminala - istakao je Nebenzja.

Prošle godine portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da samoproglašena republika Kosovo nastavlja da se pretvara u uporište terorizma, gdje se vraćaju pripadnici terorističke grupe DAEŠ sa Bliskog istoka. Prema njenim riječima, tamo se vraćaju pripadnici DAEŠ-a koji su regrutovani među kosovskim Albancima i prošli odgovarajuću obuku.

O Tačiju: Nadamo se pravednom suđenju

Rusija se nada pravičnom suđenju specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je Nebenzja.

- To je specijalni sud. On ne zavisi ni od kog formalnog. Rusija prije svega računa na pošteno suđenje - rekao je Nebenzja.

- Nadamo se da će specijalni sud za zločine OVK sprovesti pravedno suđenje i da će svi dobiti ono što zaslužuju. Јer već odavno govorimo o bivšim zvaničnicima OVK - naglasio je on.

Ranije je Specijalni međunarodni sud u Hagu potvrdio optužnicu za ratne zločine 1998-1999 protiv bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija. Tači je nakon toga podnio ostavku. Kasnije je priveden i prevezen u Hag. Optužbe protiv bivšeg predsjednika samoproglašene republike imaju deset tačaka, uključujući one pod članovima "ubistva" i "mučenja".

Zajedno sa Tačijem, pred sudom su se našli i njegovi saradnici u OVK, bivši predsjedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji i Јakup Krasnići, kao i bivši komandant i poslanik Redžep Seljimi.

 

Izvor: rs.sputniknews.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog