Društvo

Poruka ambasadora Erika Nelsona građanima BiH uoči lokalnih izbora

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson objavio je novi komentar na svom blogu, u kojem apeluje na građane BiH da iskoriste svoje pravo na glasanje.

 Komenar prenosimo u cjelosti:

"Kao prijatelj BiH, želio bih građanima Bosne i Hercegovine poslati poruku dok se pripremaju za glasanje za nekoliko dana.

Izbori su osnova demokratije, a mogućnost glasanja je teško stečeno pravo koje građanima daje moć i omogućava da se njihov glas čuje.  Međutim, izbori ne mogu biti u potpunosti reprezentativni ukoliko građani aktivno ne iskoriste to pravo. Zato apelujem na svakog građanina BiH da to uradi. Na nedavno održanim izborima u mojoj zemlji, svjedočili smo da pandemija nije bila prepreka za građane da iskoriste svoje pravo da glasaju jer su izašli na izbore širom Sjedinjenih Država u rekordnom broju.

Svako od vas zaslužuje kvalitetan život i prosperitetnu budućnost. Zaslužujete lidere koji su spremni da rade za vas, a ne za ličnu korist ili korist partija iz kojih dolaze. Zato je važno da svako od vas igra aktivnu ulogu u biranju onih koji će vas predstavljati. Biraćete one koji treba da rješavaju probleme na lokalnom nivou koji direktno utiču na vaše i živote vaših porodica.

Vaši lokalni predstavnici odgovorni su za poboljšanje prevoza i druge javne infrastrukture, za donošenje odluka o obrazovnim resursima koje se tiče neposredno vaše djece, za vođenje zajednice u kojoj živite u ovo vrijeme pandemije, te za mnoga druga svakodnevna pitanja. Pošto mnoge kandidate poznajete lično, možete donijeti utemeljene odluke o tome ko je kvalifikovan, pošten i motivisan da radi za vas, a ne za uske političke ili lične interese. Vjerujem da vi, građani, niste spremni prihvatiti manipulaciju niti priče koje unose podjele, a čiji je cilj da vam odvrate pažnju od ovih važnih lokalnih pitanja.

Posebno se nadam da će mladi ljudi shvatiti koliku moć imaju da učine BiH boljim mjestom za život. Nadam se da su svjesni da aktivno učešće, odlazak na biračko mjesto i glasanje jesu načini na koje mogu uzeti svoju budućnost u svoje ruke. Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost. A budućnost ima najviše uticaja na mlade glasače.

Tokom mog mandata u BiH, slušao sam i slušam građane iz svakog dijela BiH kako izražavaju svoje frustracije izbornim nepravilnostima. Ali, ja vam kažem da postoji način da smanjite šanse za te nepravilnosti – uzmite stvar u svoje ruke i glasajte! Što je veći broj onih koji izađu na izbore, manja je šansa za manipulacije. Veliki odaziv glasača, uz transparentno i nestranačko praćenje izbora od strane nevladinih organizacija iz BiH itekako će uticati na sprečavanje prevara. Čuo sam i puno priča o tome kako glasači prodaju svoj glas za samo 50 KM. A on vrijedi mnogo više. Zato apelujem na svakog građanina da cijeni svoj glas, brani ga i iskoristi kao slobodno biće.

Apelujem na svakog od vas da iskoristi svoje pravo na glasanje. Dok vi to radite, SAD će uraditi svoj dio posla i podržati napore da izborni proces bude korektniji i transparentniji. Izborne reforme koje već dugo preporučuju OSCE i Vijeće Evrope fundamentalni su uslov za dodjelu kandidatskog statusa BiH od strane EU, što 2021. godinu čini ključnom godinom za djelovanje.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog