Region

Umro ratni zločinac Tomislav Merčep

U Hrvatskoj je preminuo Tomislav Merčep, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima.

"Preminuo je Tomislav Merčep", objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, prenosi portal "Index".

Merčep, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora. Umro je u 69. godini. 

Merčep je umro u ponedjeljak naveče u 22 sata, nakon dugotrajne i teške bolesti. Njegova supruga je rekla da nema komentara i da ne može ni potvrditi ni negirati vijest, ali vijest je potvrdio Branimir Glavaš, prenosi "24 sata".

"Čuo sam se sa njegovom suprugom i rekla mi je da je Tomislav preminuo sinoć. Uz moždane udare ranije, završio je i bolnici jer mu je pukao čir. Dobio je i upalu pluća, ali koliko dosad znaju, nije od korone", rekao je Glavaš. 

Merčep, koji je u vrijeme ratova 90-ih bio ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova služio je sedmogodisnju zatvorsku kaznu zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana, prenosi Jutarnji list.

Merčep je 10. novembra prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a prije toga liječio se na KBC-u Rebro.

On je bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima.

"Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi, čime im je dao prešutno odobrenje da to čine", zaključio je među ostalim predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu, prensi portal "Index".

Prema presudi "Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovedao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove grupe hrvatska javnost saznala je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec, a privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već i o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog