Društvo

“Вјечити” студенти прокоцкали све шансе

Десетине “вјечитих” студената у Републици Српској прокоцкало је посљедњу шансу да заврши факултет, а једина могућност да стекну диплому је прелазак на нови програм, али то углавном подразумијева студирање из почетка.

Рок за завршетак студија за студенте који су факултет уписали 2008. године и раније, по новом Закону о високом образовању, истекао је 31. октобра. Изузетак су студенти медицине и других факултета на којима студије трају пет или шест година који имају рок до краја академске 2021/22. године да заврше студије.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Буловић истакао је да је на посљедњем састанку студената и  надлежних у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС договорено да је 31. октобар посљедњи рок за завршетак студија по старом плану и програму, као и да неће више бити продужавања рока.

- То је, чини ми се, била трећа година заредом како се старим студентима даје нова шанса. Жао нам је студената који су изгубили право на студирање, без обзира што им је остао један испит или дипломски - казао је  Буловић и додао да су они заиста имали довољно времена да све заврше.

Према његовим подацима, највише старих студената без дипломе је остало на Правном факултету у Бањалуци и то њих 58, док на Економском и Пољопривредном факултету до 31. октобра студије по старом програму нису стигла да заврше по два студента.

- Од октобра само нас је једна студентица контактирала да пита да ли се може продужити рок за завршетак студија по старом програму. Оправдање због чега још није завршила факултет је била удаја и одлазак у иностранство - казао је Буловић.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић каже да су имали неколико студената којима је остао по један-два испита или дипломски, а има и оних који су се већ пребацили на нови програм, јер нису били сигурни да ће завршити до краја октобра.

- Највише студената по старом програму остало је на студијском програму Биологија - казао је Трбић.

Декан Машинског факултета у Бањалуци Дарко Кнежевић рекао је да много студената који су студирали по старом програму одустали од студија и прије рока.

- Наши студенти кад виде да им студије не иду, углавном се након неколико година испишу са факултета - казао је Кнежевић.

Декан Машинског факултета на Универзитету у Источном Сарајеву Милија Краишник је рекао да би студентима по старом програму, а који су били активни у претходном периоду, ипак требало дати још једну шансу да заврше студије.

-  Требало би спровести анкету на оба јавна универзитета у Српској да се види колико је још остало студената по старом студијском програму. Колико је њих било активно у протеклом периоду, а који се уопште нису никако појављивали на факултету, јер би стварно било штета да неко због једног испита или дипломског не заврши студије - рекао је Краишник.

Допис

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић каже да је на допис студената у септембру Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС одговорило да више нема продужетка рока за завршетак студија по старом програму.

- Ми смо дали све од себе да се рок још једном продужи, међутим, студенти су сами прошле године на састанку са ресорним министром рекли да имају довољно времена до краја октобра 2020. да заврше студије по старом програму, након чега је то и уврштено у закон - казао је Бојић.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog