Region

Њујорчани масовно беже у Београд – да ту и остану

С појавом вируса корона много тога се променило, а међу последњим изненађујућим вестима стигла је и та да Њујорчани масовно беже из свог града и то не било где - већ у Србију.

Како јавља „Њујорк пост“, за Њујорчане који би да побегну из свог града и који су жељни путовања Србија је постала права оаза.

А како су Њујорчани заменили амерички сан српским, лист је приказао кроз приче неколико Американаца, међу којима је Дејвис Ричардсон, двадесетседмогодишњак, који је пре неколико месеци одлучио да побегне од епидемије у Њујорку и допутује у српску престоницу и пусти корене.

Он каже да га Београд подсећа на бруклински кварт Вилијамсбург од пре 10 година и да му се допада активан и испуњен живот који има у главном граду Србије.

„Овде трошим двоструко мање него у Њујорку, а живим у апартману са погледом на цео град. Рачуница је јасна: овде је све упола јефтиније и нема рестрикција, срећем сјајне људе с којима посећујем одличне ресторане и разговарам о темама које нису само политичке", каже Ричардсон.

Преко дана Дејвис излази са познаницима у кафиће, а ноћу иде у дискотеке и барове и све му је, како каже на дохват руке, на пешачкој дистанци од београдског стана у којем живи.

„Срби су веома поносни и не дозвољавају да им вирус стане на пут, и када је реч о успеху и када је реч о срећи“, наводи он.

Американци који допутују у Србију не морају карантин, али лист наводи и да је од 17. новембра на снази забрана рада продавница, тржних центара, биоскопа, позоришта, кафића, барова, ресторана и других угоститељских објеката од 21 до 5 сати.

Ипак, осим сплавова и ножних клубова, Њујорчани уживају и у обиласцима знаменитости Београда попут Храма светог Саве, Музеја Николе Тесле и Калемегданске тврђаве.

„Овај град поседује магичну моћ да вас зацели: од Калемегдана и подземних лагума, преко традиције која се протеже вековима у прошлост, до саговорника способних да воде тематски нијансиране и садржајне разговоре“, каже Дејвис Ричардсон и истиче да нове рестриктивне мере владе Србије неће утицати на утисак који је српска престоница већ оставила на њега.

„Уколико у Америци стање настави да иде у истом смеру, уз „закључавања“, физичку и социјалну дистанцу, све више људи ће долазити у Београд“, сматра млади Њујорчанин.

Његово мишљење дели и тридесетпетогодишњи Јони Јосеф из Вилијамсбурга, који од септембра борави у Београду.

„Овде немам притисак због ковида 19. Све изгледа као у време пре пандемије“, наводи он. 

Катка Лапелосава из Бруклина је у октобру стигла у Београд и, како каже, у почетку је само желела да побегне из Њујорка а онда је купила стан у Београду у који ће се преселити у јануару следеће године.

„Моји пријатељи и породица нису ни знали где се налази Србија. Мислили су да идем у Сибир. Неки су мислили и да је Милошевић и даље жив и активан“, наводи она и истиче да је дошавши у Србију открила да је то једна софистицирана земља.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog