Društvo

Како је говорио патријарх Иринеј

Кад се патријарх бира и уводи у овај Свети трон, обично излаже свој програм. Ја немам свој програм. Мој програм је програм Цркве, рекао је у беседи на устоличењу у Саборној цркви у Београду патријарх Иринеј.

Пут патријарха Иринеја везан је за Призренску богословију, где је био професор, а касније и ректор, после завршених постидпломских студија у Атини. Са те дужности 1974. године изабран је за викарног епископа Његове светости патријарха српског са титулом епископа моравичког, а 1975. године изабран за епископа нишког.

Готово 35 година патријарх Иринеј водио је Нишку епархију. Током његовог боравка у Нишу су обновљене и саграђене бројне цркве, од новог хиландарског метоха, преко нове цркве на нишком гробљу, па све до храма посвећеног Светом Цару Константину и царици Јелени, али и бројне цркве широм епархије нишке.

На Светом Архијерејском сабору Српске православне цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског. У беседи на устоличењу у Саборној цркви у Београду патријарх Иринеј је рекао.

"Кад се патријарх бира и уводи у овај Свети трон, обично излаже свој програм. Ја немам свој програм. Мој програм је програм Цркве. Данас смо чули у Светом јеванђељу где Господ каже: 'Идите, проповедајте Јеванђеље, чините знамења јеванђељска, болесне лечите, губавце ослобађајте губе, слепима враћајте вид'. Дакле, идите и чудотворите онако како је Господ чинио, онако како су то чинили свети апостоли и наши многобројни свети оци", рекао је тада.

И после избора за патријарха Иринеј је често и радо долазио у Ниш. Овако је говорио 2017. године приликом устоличења садашњег нишког владике Арсенија.

"Народ ове епархије, који је диван народ, одан својој цркви, својим светим обичајима и то је оно што нас је одржало кроз нашу историју. Нека Господ благослови све вас овде присутне, град Ниш, целу епархију и целу нашу цркву молитвама Светог Саве и других светих угодника из рода нашега", поручио је тада патријарх.

Патријарх српски Иринеј био је врховни поглавар Српске православне цркве, 45. по реду. Преминуо је у 91. години после борбе са коронавирусом.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog