Svijet

Лидери на самиту Г20 позивају на заједничку борбу против пандемије

Дводневни виртуелни самит Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља (Г20) отворен је данас апелима најмоћнијих светских лидера за заједничку борбу против пандемије корона вируса.

Овогодишњи самит, који је требало да буде одржан у Ријаду, организован је путем видео везе због пандемије, а традиционална фотографија свих учесника направљена је компјутерски.

Пандемија, која је однела више од 1,37 милиона живота широм света, пружила је могућност чланицама Г20 да докажу да такви форуми могу да побољшају међународну сарадњу у време кризе, али је указала и на њихове недостатке.

Иако су чланице Г20 издвојиле милијарде долара за развој вакцина против корона вируса, оне су се такође углавном фокусирале на обезбеђивање сопствених залиха вакцина.

Државе као што су САД, Велика Британија, Француска и Немачка, све чланице Г20, директно су преговарале са фармацеутским компанијама о набавци милијарди доза вакцина, што значи да је највећи део светских залиха вакцина за следећу годину већ резервисан.

Лидер Саудијске Арабије, председавајуће Г20 ове године, краљ Салман рекао је отварајући самит да чланице Г20 „имају дужност да заједно одговоре на изазове и да пошаљу снажну поруку наде и охрабрења”.

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је на изазове у добијању „универзалног приступа здравствених технологија против корона вируса”.

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на јачање Светске здравствене организације и нагласила да пандемија може да буде превазиђена једино ако приступачна вакцина буде доступна свим земљама.

У изјави објављеној уочи самита, британски премијер Борис Џонсон позвао је светске лидере да ангажују ресурсе најбогатијих држава на свету ради окончања пандемије и борбе против климатских промена.

Председник Бразила Жаир Болсонаро, који је месецима умањивао опасност од корона вируса док је број смртних исхода од последица инфекције у његовој земљи нагло растао, указао је да лидери света „треба истовремено да воде рачуна о здрављу људи и економији”.

Амерички председник Доналд Трамп учествоваће на виртуелним сесијама самита Г20 иза затворених врата, преноси Бета.

Дан уочи самита, генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да је 10 милијарди долара уложено у развој вакцина, а да је још 28 милијарди потребно за масовну производњу, набавку и испоруку нових вакцина против коронавируса широм света.

Пандемија је имала далекосежан економски утицај на земље у развоју, којих има и међу чланицама Г20, и гурнула је милионе људи у екстремно сиромаштво.

Међу првих девет држава по броју регистрованих инфекција, све су чланице Г20, а на самиту учествују три лидера која су била заражена корона вирусом, Трамп, Џонсон и Болсонаро.

Лидери земаља чланица Г20 последњи пут су разговарали у марту, на хитном виртуелном састанку због наглог ширења корона вируса широм света. Тада су обећали да ће урадити „шта год да буде потребно да се оконча пандемија”.

У октобру, на виртуелном састанку министара финансија и гувернера чланица Г20, одлучено је да те земље продуже суспензију отплата дуга за додатних шест месеци како би помогле најрањивијим државама у борби против пандемије корона вируса.

Суспензија отплата више од 14 милијарди долара дуга требало је да истекне на крају године.

Генерални секретар УН Гутереш позвао је међутим чланице Г20 да суспензију отплата дуга продуже до краја 2021. године.

Чланице Г20 су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Турска, Канада, Мексико, Бразил, Аргентина, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Аустралија, Индонезија, Саудијска Арабија, Јужна Африка и Европска унија.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog