Vijesti

Вакцина против грипа никад траженија

Интересовање становника Српске за вакцину против сезонског грипа никад није било веће, што потврђују у домовима здравља, чији телефони, кажу, непрестано звоне.

Како наводе у здравственим установама широм РС, грађани су, у страху од истовременог оболијевања од грипа и вируса корона, похрлили да закажу термин вакцинисања против грипа што прије, јер се плаше да ће све дозе планути у кратком року. Вакцинација је јуче почела у већини локалних заједница, а како би се што више становника благовремено заштитило од вирусних инфекција које доноси хладно вријеме, Институт за јавно здравство РС ове године набавио је 20.000 доза бесплатних и 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.

Начелница Службе породичне медицине у Дому здравља у Бањалуци Косана Станетић истакла је за “Глас Српске” да интересовање за вакцинацију против сезонског грипа никад није било веће.

- Телефони константно звоне. Ако је судити по првом дану, интересовање за ову вакцину биће неупоредиво веће у односу на претходне године - казала је Станетићева и додала да је ова установа добила више од 3.000 доза бесплатних вакцина, које су распоређене у 120 тимова породичне медицине.

Иако вакцинација против сезонског грипа у добојском Дому здравља почиње данас, становници од јуче непрестано зову да се наруче, јер се плаше да ће вакцине брзо нестати. Директор Дома здравља у овом граду Славко Ковачевић каже да им је стигло нешто мање од 500 бесплатних и 800 комерцијалних доза.

- Тражили смо више доза него што смо добили. Да ли ћемо касније добити још, то не зависи од нас. Међутим, телефони не престају да звоне. Грађани се за вакцину против грипа интересују као никада до сада. Разлог за то је што се многи плаше здруживања сезонског грипа и вируса корона - казао је Ковачевић.

У Бијељини су још јуче заказани термини вакцинисања за цијелу седмицу, а директорица тамошњег Дома здравља Данијела Ђукин истакла је да вакцина против сезонског грипа не штити и од вируса корона, те да је не могу примити они који су били позитивни на “ковид” мјесец дана након прележане болести.

Дом здравља Приједор започео је јуче вакцинацију против сезонског грипа за пацијенте који имају право на бесплатну вакцину, док се комерцијалне вакцине очекују до краја седмице. У Дом здравља Градишка, гдје данас почиње вакцинација, стигло је 700 доза бесплатних и 850 доза комерцијалних вакцина. Колика је јагма за вакцинама показује и податак Института за јавно здравство да је у Бањалуци првог дана утрошено више од 500 доза комерцијалне вакцине.

Ко има право на бесплатну вакцину

- пацијенти на хемодијализи, инсулин-зависни дијабетичари

- особе са хируршким интервенцијама на срцу

- ХИВ позитивни и обољели од АИДС-а

- дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и обољела од цистичне фиброзе

- обољели од мишићне дистрофије и мултипле склерозе

- пацијенти који су завршили хемотерапију

- лица са посебним потребама у колективном смјештају 

- запослени у инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog