Svijet

Gradovi budućnosti (FOTO)

Današnji gradovi se suočavaju sa mnogo problema, od saobraćaja bez mreže i preplavljenih deponija do nepristupačnog stanovanja i rastuće nejednakosti. Bez akcije, ti problemi će se samo pogoršavati.

Ujedinjene nacije predviđaju da će do 2050. godine svjetska populacija dostići 9,7 milijardi. Gotovo 70% ljudi bi trebalo da živi u urbanim sredinama, što predstavlja veći pritisak na gradove i životnu sredinu.

Kako se očekuje da će urbanizacija biti najbrža u zemljama sa nižim dohotkom, UN upozorava da će se mnogi gradovi suočiti sa izazovima da odgovore na potrebe svog sve većeg broja stanovnika, uključujući obezbeđivanje odgovarajućeg stanovanja, prevoza i energetskih sistema.

Istovremeno, gradovi ključno doprinose klimatskim promjenama, odgovorni za tri četvrtine globalnih emisija ugljen-dioksida, piše "Si-En-En".

Da bi se pozabavili tim problemom, arhitekte i dizajneri su pronašli inovativna rješenja - od vertikalnih farmi i staklenika za biome, do samovozećih automobila i podzemnih sistema za reciklažu - kako bi gradove budućnosti učinili pametnijim i održivijim.

Iako su neki od gradova budućnosti još uvijek samo projekti, drugi su već izgrađeni.

 

Frontal/ A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog