Politika

Унутарстраначким изборима до очувања ДНС-а

Огњен Тадић, потпредсједник ДНС-а послао приједлоге одлука Предсједништву ДНС-а.

Демократски народни савез

Огњен Тадић, потпредсједник

Бања Лука, 30. новембар 2020. године

▪ Предсједништву Демократског народног савеза

Бања Лука


ПРИЈЕДЛОЗИ ОДЛУКА

Предлажем да на првој сљедећој сједници Предсједништва Демократског народног савеза

(ДНС) донесемо сљедеће одлуке:

I. Предсједништво ДНС-а констатује да је у 2021. години потребно одржати Редовну скупштину ДНС-а јер истиче четворогодишњи мандат чланова Главног одбора ДНС-а, чланова Надзорног одбора ДНС-а и чланова Статутарне комисије ДНС-а.

Истовремено, Предсједништво ДНС-а, а у складу са чл. 67. у вези са чл. 30. Статута ДНС-а, доноси одлуку о разрјешењу предсједника ДНС-а како би се истовременим избором осигурало јединство органа и политике ДНС-а у наредном мандатном периоду.

II. У складу са чланом 28. Статута ДНС-а Предсједништво ДНС-а сазива Скупштину ДНС-а која ће бити организована on linе 27. фебруара 2021. године у Приједору.

За Дневни ред Скупштине ДНС-а Предсједништво ДНС-а предлаже:

1) Усвајање Пословника о раду Скупштине ДНС-а;

2) Избор радних тијела Скупштине ДНС-а;

3) Извјештај Верификационо-изборне комисије;

4) Уводна обраћања;

5) Одлука о потврђивању одлука Предсједништа ДНС-а донесених у складу са чл. 67.

Статута ДНС-а, а које су из надлежност Скупштине ДНС-а;

6) Извјештај Кандидационе комисије;

7) Избор предсједника ДНС-а, чланова Главног одбора ДНС-а, Надорног одбора ДНС-а и

Статутарне комисије ДНС-а;

8) Завршна ријеч новоизабраног предсједника ДНС-а.

III. У складу са чл. 36. Статута ДНС-а Предсједништво ДНС-а одлучује да ће сваку даљу расправу о одлуци из своје надлежности која се тиче учешћа у влади и другим органима власти и утврђивању облика сарадње са другим странкама и партијама, у земљи и иностранству, препустити новоизабраним органима ДНС-а.

IV. У складу са чл. 36. Статута ДНС-а Предсједништво ДНС-а позива све чланове ДНС-а, а

посебно чланове органа ДНС-а, да буду јединствени и допринесу очувању ДНС-а.

РАЗЛОЗИ ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ ОВИХ ОДЛУКА

Предсједништво ДНС-а у складу са чл. 36. Статута ДНС-а „обезбјеђује јединство дјеловања ДНС-а и утиче на успјех политике ДНС-а у духу Програма“. Од 2018. године до данас овај сазив Предсједништва ДНС-а остао је без једног предсједника (М. Павић), три замјеника предсједника (Н.Чубриловић, Д. Родић и М. Радовић), једног генералног секретара (Д. Родић) и више потпредсједника и других чланова Предсједништва ДНС-а бираних по основу територијалног представљања или функције коју обављају. Нема потребе да подсјећам колико су биле тешке одлуке које је овај сазив Предсједништва ДНС-а доносио, али имам потребу да подсјетим да су оне у нејвећем броју случајева биле изнуђене и да их је Предсједништво ДНС-а доносило због тога што је било довођено пред свршен чин, углавном уцјењено опстанком и јединством ДНС-а. Иза нас су локални избори на којима смо добили око 2/5 мање гласова него на изборима 2018. године и око 1/3 мање гласова него што је пројектовано као циљ након широких консултација Предсједништва ДНС- а и Изборног штаба ДНС-а са градским и општинским одборима ДНС-а. Доживјели смо губитак градоначелничке позиције у Приједору и углавном неуспјех у трци за иначе минималан број начелничких позиција у једном броју других општина. Анализа због чега је то тако довела би до крајњег усијања односе у странци и бојим се до пуцања ДНС-а.

Јасно је да овако израњаван сазив Предсједништва ДНС-а сада више нема ни јединство ни снагу да доноси најбоље могуће одлуке у интересу ДНС-а, те да је због тога најкорисније за ДНС да се оно уздржи од било каквих важних одлука осим оних које омогућавају на статутаран начин трансфер одговорности на нови сазив Предсједништва ДНС-а, а који би требао бити изабран у редовној процедури.

Изгледа ми тако да би другачији приступ од овог који предлажем довео до цијепања странке на оне који су за останак у власти и оне који су за одлазак у опозицију, а који би се опет дијелили у најмање двије колоне и то оне који би највјероватније по завичајном принципу били уз садашњег предсједника ДНС-а и оне који би свој политички рад наставили у некој другој, можда потпуно новој, опозиционој политичкој организацији.

Ако смо за то да спријечимо овакав развој догађаја и да јединствено наставимо да дјелујемо у оквиру ДНС-а онда предлажем да се стање ресетује, да се сви врате корак назад, да садашњи кључни појединци задовоље своје амбиције будућим чланством у Главном одбору ДНС-а јер странка не треба да изгуби било кога, а да noво Предсједништво ДНС-а будe колико је могуће растерећено и да нови чланови, надам се и млађи, са чисте позиције могу доносити одлуку о будућем правцу дијеловања ДНС-а. Истовремено изјављујем да лично нећу бити кандидат за било коју позицију у новоизабраном Предсједништву ДНС-а, те да за примјер осталима и доказ да су ови приједлози искрени мој ангажман у Предсједништву ДНС-а престаје да траје закључно са одлукама о мојим приједлозима, какве год оне буду биле.

Ми морамо бити свјесни да ће избор нових органа ДНС-а сугурно ће бити обиљежен атмосфером у којој се трасира пут новом руководству тако да се оно усмјерава или према опозиционом дијеловању или према останку у власти. Оба та концепта су потпуно легитимна, али морамо бити свјесни онога шта нас чека у оба случаја и на шта не можемо утицати.

Прво, ако говоримо о опозиционом дијеловању, бићу до краја отворен, не једном него сто и једном размишљао сам о томе како је једини догађај који је тектонски одредио неравнотежу политичких односа у Републици Српској била одлука предсједнице Б. Плавшић да направи раскол у Српској демократској странци (СДС). Не бих био искрен ако бих вам сакрио да сам и раније као потпредсједник СДС-а и касније као потпредсједник ДНС-а размишљао како би било када би се посљедице такве одлуке Б. Плавшић анулирале, обновио политички капацитет јединства ове двије политичке странке, те колико би то могло бити корисно за равнотежу у политичким односима у Републици Српској. Уосталом, тиме је и била инспирисана моја дугогодишња веза и сарадња са претходним предсједником ДНС-а М. Павићем. Ви знате да М. Павић није био до краја склон тако радикалној одлуци и то сада кажем да не бисте мислили да овим што говорим подгријавам било каква нагађања на ту тему. У новим околностима, од избора Д. Станивуковића за градоначелника Бања Луке, концепт опозиције суштински се мијења. Отпадају и СДС и Партија демократског прогреса (ПДП) као превазиђене љуштуре и креира се потпуно другачији концепт друштвено ангажоване мреже појединаца који симболишу промјене у политичком животу. 

Ако ДНС жели да као опозициона странка учествује у томе, онда мора да се зна да неће бити прихваћен као као терет, јер биће одбачен и питање је да ли би некима од наших представника због њиховог имиџа неприхватљивог опозиционим бирачима уопште било дозвољено да се попну и стоје на опозиционој позорници, а камоли да говоре са ње. О томе вам јасно говоре и резултати за градоначелнике Бања Луке и Бијељине. Бирачи су прихватили нова лица за градоначелнике, али су поразили листе СДСа и ПДП-а. Дакле, ако ће ДНС у то коло онда мора пронаћи коловођу који припада тој генерацији Д. Станивуковића и сл. и који у том колу може играти а не неприродно штрчати, као што је рецимо штрчао претходни предсједник СДС-а на причама о патриотизму.

Друго, ако говоримо о останку у власти, и ту ћу бити до краја отворен, не једном него сто и једном анализирао сам стање у ДНС-у и увијек долазио до закључка да је дуго трајање ДНС-а у власти битно одредило карактер саме странке као политичке организације. Због тога ме, без било каквог тјерања воде на тај млин, не би чудило да већинско опредјељење представника општинских и градских одбора буде везано за одржавање статуса ДНС-а као владајуће странке. Међутим, и за игру у том колу ДНС мора пронаћи коловођу који припада том кругу сарадње и повјерења, иначе ће непотребно и на своју штету непрестано бити у инфериорном и/или конфликтном положају у односу на друге играче.

Чињеница је да је Скупштина ДНС-а недавно изабрала Н. Нешића на четворогодишњи мандат. Чињеница је да је он након оставке претходног предсједника ДНС-а М. Павића фантастичном енергијом вратио акцију у ДНС. Чињеница је да је закључно са посљедњом Скупштином ДНС-а све ишло плански и добрим током и да су све процјене са терена биле оптимистичне. Међутим, чињеница је да се након те Скупштине ДНС-а почео дешавати развој догађаја обиљежен одлуком о одласку у опозицију на нивоу БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, затим одлуком да на локалним изборима сваки општински и градски одбор ради сам како најбоље зна и може, затим јавним наступима предсједника ДНС-а супротној тој одлуци Предсједништва ДНС-а у којима је дата подршка опозиционим кандидатима за градоначелнике и начелнике без обзира на гарантоване ставове градсих и општинких одбора, те уз пријетње онима који мисле другачије. Један број посматрача би могао закључити да су све то појаве које су дио неке политичке борбе, али нама о чијој кожи се ради јасно је да све то није било ништа друго него покушај доказивања факторима који су опозицији или који стоје иза ње. Дакле, исто оно што нам није одговарало у сарадњи са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) који је хтио да ДНС-у наметне одлуку да безусловно подржи све његове кандидате за градоначелнике и начелнике и уклони из власти све функционере који припадају одборима који то неће да ураде, сачекало нас је и у сарадњи са опозицијом која је очито поставила услов да добије безусловну подршку својим кандидатима на начелнике и градоначелнике (чим то није вратила у Приједору итд.), те да се лојалност опозиционог дијеловања ДНС-а доказује тако што ће из странке или са функције у странци бити уклоњени сви чланови ДНС-а који безусловно не прихватају жеље опозиције. Жао ми је што то морам рећи, али за овакво стање одговорност имамо прије свега садашњи предсједник ДНС-а и ми садашњи чланови Предсједништва ДНС-а. Може се ова позиција објашњавати на сто начина, али се не може избјећи оцјена да је она лоша и неперспективна за ДНС. Што је најгоре, колико чујем, нико не жели да ревидира своје ставове у интересу странке. Тај Гордијев чвор мора бити распетљан, а не како легенда налаже пресјечен. Ако га пресјечемо онда ћемо тим резом пресјећи и ДНС. А распетљати га можемо онако како је и најбоље, тј. унутарстраначким изборима.

То је једино поштено према чланству и активистима који су и на овим изборима, упркос ноћној мори коју смо им произвели посљедњим одлукама и нашим понашањем, урадили све што је било у њиховој моћи и даље омогућили странци трећу позицију у Републици Српској, која је у складу са нашим планом могла бити и друга имајући у виду да СДС није досегла ни 75000 гласова, да се нисмо бавили овим политичким слаломом.

Надам се да никога нисам увриједио, јер ми то није била ни крајња намјера, а све ово сам написао и предложио са осјећајем обавезе да то учиним сада када стање није добро, када ми је већ раније била указана част и прилика да говорим у пријатнијим ситуацијама и предлажем одређена рјешења када је Демократски народни савез савладавао раније препреке. Што Његош рече:“ Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи, чаша жучи иште чашу меда, смијешане

најлакше се пију“.

С поштовањем,

ПОТПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а

Огњен Тадић

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog