Vijesti

"С љубављу храбрим срцима" - за прву Банку мајчиног млијека

Под високим покровитељством предсједнице Републике Српске, традиционално, већ једанаести пут, спроводи се хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима".

Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској, с намјером да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којима није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано млијеко.

Свјетски подаци указују на чињеницу да се свако десето дијете роди пријевремено. Пријевременим рођењем сматра се рођење прије 37. недјеље трудноће.

Пријевремено рођена дјеца не могу сисати, а мајке често нису у могућности обезбиједити им довољно млијека. За дјецу која су у неонаталним јединицама интензивне његе, донације млијека су од пресудног значаја за живот.

Представница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Амела Филиповић каже да је успостављање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској од изузетног значаја за сву пријевремено рођену дјецу, али и за цијелу Републику.

- Овим истовремено подижемо свијест о пријевремено рођеној дјеци што је код нас све чешћа појава. Оваква банка ће бити велика подршка свим мрвицама које треба да се роде - наглашава Филиповићева.

У обезбјеђивању млијека главну улогу има Банка хуманог млијека која неонаталне јединице интензивне његе снабдијева безбједним, пастеризираним, донираним мајчиним млијеком. Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искоришћена за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској,

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је наду да ће овогодишња акција бити успјешна, истакавши да је оснивање поменуте банке велики подухват.

Цвијановић је подсјетила да ће то бити и прва банка хуманог млијека у БиХ, какве данас постоје у савременом свијету, а посљедњих неколико година и у нашем окружењу.

- Руководећи се тим добрим праксама, одлучили смо се за један овако велики подухват. Ове године, с обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију неће бити нашег традиционалног окупљања, али ћемо имати програм - навела је предсједница Српске.

Партнери предсједнице Републике Српске и у овогодишњој хуманитарној акцији биће млади умјетници и дјеца из различитих дијелова Републике Српске, а подршку хуманитарној акцији традиционално сваке године пружају и афирмисани културни и спортски радници из региона.

У оквиру акције, од 1. до 31. децембра 2020. године, биће активан и М:тел хуманитарни број 1411.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog