Vijesti

Prvi rezultati o kolektivnom imunitetu u Srpskoj oko Nove godine

Više od trećine uzoraka je već prikupljeno. Od početka studije o serološkim ispitivanjima u RS medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci su prikupili oko 700 uzoraka krvi, a prve preliminarne rezultate ove studije na teritoriji RS možemo očekivati oko Nove godine.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" dekani medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci.

Ova nacionalna studija o seroprevalenciji kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u kolektivni imunitet građana RS na virus korona, krenula je početkom novembra.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da je ovaj fakultet u fočanskoj regiji do sada uzeo oko 300 uzoraka.

"Već smo počeli s prikupljanjem uzoraka iz sarajevsko-romanijske regije, te zvorničke regije", kazao je Bokonjić.

Dodao je da su u prvoj fazi planirali uzimanje oko 1.700 uzoraka, ali da će broj prikupljenih uzoraka možda biti i veći.

"Testirano će biti oko 660 porodica u RS, koje se biraju metodom slučajnog izbora. Očekujemo da ćemo imati više od 1.700 uzoraka, ali to samo znači da ćemo imati sigurniji uzorak", rekao je Bokonjić.

Studiju o serološkim ispitivanjima populacije u RS zajedno vrše medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci i Institut za javno zdravstvo RS.

Bokonjić je dodao da Medicinski fakultet u Foči uzima uzorke u Hercegovini, sarajevsko-romanijskoj, zvorničkoj i fočanskoj regiji.

"Institut za javno zdravstvo RS uzima uzorke iz bijeljinske i dobojske regije, a Medicinski fakultet u Banjaluci iz zapadne i sjeverne RS", zaključio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kazao je za "Nezavisne" da je u laboratoriji za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci do sada obrađeno više od 400 uzoraka.

"Dobili smo uzorke iz Banjaluke, počeli su da stižu uzorci iz Gradiške i Laktaša. Pozivamo domove zdravlja da dođu kod nas preuzeti anketni materijal, epruvete za transport uzoraka krvi", rekao je Škrbić.

Dodao je da je juče u laboratoriju ovog fakulteta pristiglo oko 80 uzoraka krvi, te da su dva medicinska fakulteta u RS do sada prikupila oko 700 uzoraka.

"Još je rano govoriti kakvi su rezultati, kakva je prevalencija i prokuženost stanovništva, jer su uzorci još u obradi. Kada uzorke obradimo, mi nalaze dostavimo timovima porodične medicine da obavijeste svoje pacijente koji su učestvovali u anketi kakvi su rezultati", kazao je Škrbić.

Istakao je da očekuju da će iz većeg dijela RS imati uzorke i moći govoriti o prvim rezultatima oko Nove godine.

U FBiH testiranje 1.100 ispitanika

U FBiH planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika u okviru serološkog testiranja populacije, koje je počelo početkom novembra.

Ovo istraživanje sprovodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.

"Preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine", naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodali su da će studija biti sprovedena na donatorima krvi koji pristanu učestvovati u studiji.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog