Svijet

Захваљујући дрону после 33 године научници завирили у чернобиљски пети блок (ВИДЕО)

Први пут после 33 године захваљујући снимцима које је начинио специјално конструисани дрон „Елиос 2“ у петом блоку нуклеарне електране у Чернобиљу, сазнало се да ли има нуклеарног отпада.

Дрон „Елиос 2“ припада компанији „Флајабилити“, а његов задатак је био да изврши инспекцију једне од најопаснијих и најнеприступачнијих локација на свету. Ради се о нуклеарној електрани у Чернобиљу у којој се догодила позната катастрофа у априлу 1986. године. Ово је била прилика да се први пут завири у пети реактор нуклеарке.

У време експлозије у Чернобиљу пети блок је био у завршној фази изградње, али се није знало да ли базени у њему имају шипке са осиромашеним уранијумским горивом.

Зато је дрон „Елиос 2“ ушао у реактор и, на срећу, отркрио да су базени празни, односно да у реактору нема нуклеарног отпада.

Овај тип дрона се иначе користи за надзор и инспекцију електрана. Летелица може да установи колико је времена потребно за гашење електране и који су кључни задаци у одржавању.

Ова мисија у Чернобиљу је била посебно захтевна јер је дрон морао да прелети зид висок 70 метара, а уколико би дошло до губитка сигнала, „Елиос 2“ би био изгубљен.

Ипак, мисија је била успешна, а оно што су показали снимци и фотографије које је дрон направио био је додатни разлог за задовољство.


Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog