Svijet

Bajden traži od Amerikanaca da sto dana nose maske

Budući predsjednik i njegovi prethodnici Klinton, Buš i Obama žele da se javno vakcinišu da bi povećali povjerenje građana u cjepivo.

Prva stvar koju će novi američki predsjednik uraditi kad dođe na vlast je da će pozvati sve Amerikance da u narednih sto dana nose maske da bi zaustavili širenje virusa korona.

Džo Bajden i buduća potpredsjednica Kamala Haris u zajedničkom intervjuu Si-En-Enu naglasili su i da će primiti vakcinu čim ona bude odobrena. Bajden je dodao da će se pridružiti trojici bivših predsjednika, Bilu Klintonu, Džordžu Bušu i Baraku Obami, koji su ove nedjelje saopštili da će se vakcinisati pred televizijskim kamerama da bi povećali povjerenje stanovništva u cjepivo i podstakli ih da se vakcinišu.

„Zatražiću da građani nose masku sto dana, ne zauvijek. Mislim da ćemo vidjeti znatan pad u broju oboljelih”, kazao je Bajden.

U kampanji je najavljivao da će donijeti uredbu koja bi nametnula prekrivanje usta i nosa u javnosti, ali je u međuvremenu shvatio da predsjednik nema takva ovlašćenja. Sad objašnjava da će tražiti od Amerikanaca da stave maske, a da će to postati i obaveza gdje god savezni zakon to dozvoljava.

„Važno je da kao predjsednik i potpredsjednica nosimo maske i damo primjer, a kad je to u nadležnosti federalne vlade, narediću da morate da nosite masku, u zgradama savezne vlade, kad putujete iz države u državu, u avionima i autobusima.”

Bajden i njegova potpredsjednica u javnosti najčešće prekrivaju lice, mada to nisu učinili i za vrijeme intervjua, kada su sjedili na velikoj udaljenosti jedno od drugog i od voditelja. Za razliku od njih, predsjednik Donald Tramp, koji je bio zaražen koronom, gotovo nikad ne nosi masku, što i među njegovim brojnim podržavaocima podstiče skepsu u efikasnost ove mjere. Od kovida 19 je u Americi dosad preminulo 275.000 ljudi, podsjeća AP.

Bajden je obećao i da će dr Entoni Fauči, sa kojim se Tramp nerijetko sukobljavao, ostati na mjestu glavnog američkog stručnjaka za zaraze, odnosno na mjestu direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. Iako je Fauči ključni vladin ekspert u borbi protiv epidemije, Bijela kuća je kritikovala njegove preporuke, posebno kada je savjetovao naciju da ne prestaje da nosi maske, radi od kuće i izbjegava sva javna okupljanja.

Tramp se brinuo da bi nastavak ovih mjera još više naštetio ekonomiji, koja je već pretrpjela ogromne gubitke zbog pandemije, pa je poručivao sunarodnicima da se vrate uobičajenom načinu života, na posao, u škole i restorane.

Kako je obećao Bajden, uradiće sve da škole ostanu otvorene, ali je objasnio da je to nemoguće bez vakcina, čestog testiranja i dezinfekcije, što će koštati milijarde dolara. Podržao je republikance i demokrate koji u Kongresu pokušavaju da postignu kompromis o novom paketu državne pomoći od 900 milijardi dolara, mada je dodao da ova suma nije dovoljna i da će tražiti veće fondove kad dođe na čelo administracije.

Na početku epidemije, Trampova vlada je u dogovoru sa obe stranke na Kapitolu upumpala dva biliona dolara u ekonomiju da bi podržala građane, male firme i kompanije. Svaki punoletni Amerikanac koji nije spadao u najimućniji sloj ljudi dobio je i ček od 1.200 dolara. Kako se zdravstvena situacija nije poboljšavala, što se odražavalo i na privredu i materijalni status stanovnika, javila se potreba za još jednim finansijskim stimulusom, ali republikanci i demokrate dosad nisu mogli da se dogovore o njegovoj visini.

Dok je najmoćnija demokratkinja u Kongresu i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi zahtijevala 2,2 biliona dolara, ministar finansija Stiv Menučin tvrdio je da država ne može da izdvoji toliki novac. Prema posljednjim informacijama, u Senatu su se dvije partije dogovorile da nove dotacije budu vredne nešto više od 900 milijardi dolara, odakle je predviđena i pomoć za nezaposlene, ali se još čeka „amin” Nensi Pelosi.

 

Izvor: politika.rs
Foto: Beta-AP
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog