Svijet

Američka naučnica "Dijete godine" po izboru časopisu "Tajm" (VIDEO)

Od kako postoji časopis "Tajm", oko 100 godina, prvi put je ove godine proglasio "dijete godine". Izabrana je petnaestogodišnja Gitanjali Rao, naučnica i inovatorka iz države Kolorado u SAD.

Kako se navodi u časopisu Tajm, ona je "Dijete godine" koje je imalo najveći uticaj na svijet u 2020. godini. Časopis je ovaj izbor napravio u konkurenciji od 5.000 mladih Amerikanaca starih od osam do šesnaest godina.

U najuži izbor ušlo je petoro djece koja su se našla u izdanju časopisa sa svojim pričama. Putem Zum aplikacije Gitanjali Rao uradila je intervju sa poznatom holivudskom glumicom Anđelinom Žoli.

Gitanjali Rao ima samo 15 godina, promoviše korišćenje tehnologija za rješavanje problema, počev od zagađenja pijaće vode, do zavisnosti od opojnih droga i maltretiranja na internetu.

Njene ideje podstiču stvaranje globalne zajednice mladih inovatora za rješavanje problema širom svijeta, a mladima poručuje:

"Ne pokušavajte da rešite svaki problem, fokusirajte se na onaj koji vas najviše zanima. Kada sam pošla u treći razred počela sam da razmišljam o tome kako možemo koristiti nauku i tehnologiju za stvaranje društvenih promjena", istakla je Rao.

Dodaje da je imala samo 10 godina kada je roditeljima saopštila da želi da istražuje tehnologiju ugljenika i njegovih jedinjenja u istraživačkoj laboratoriji za kvalitet vode u Denveru.

Ovo nije prvi put da je maloljetna osoba dobila prostor u časopisu Tajm.

Za prošlu godinu to je bila sedamnaestogodišnja Greta Tunberg, aktivistkinja za klimu iz Švedske.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog