Republika Srpska

Угоститељи и хотелијери у Српској не памте лошију годину: Касе празне, ни празници не обећавају

Пандемија вируса корона готово је преполовила промет у угоститељству и хотелијерству, а наду за пуњење касе не уливају ни предстојећи празници, за вријеме којих се претходних година због доласка великог броја људи из дијаспоре и странаца у хотелима, ресторанима и кафићима тражило мјесто више.

О мршавим резултатима ова два сектора свједоче и најновији подаци Републичког завода за статистику, према којима је промет у угоститељству у Српској у трећем кварталу ове године био мањи за 43 одсто у односу на исти период лани.

- У октобру ове године остварено је 18.511 долазака туриста, што је у односу на исти мјесец лани мање за 50 одсто те 51.734 ноћења, што је у односу на октобар 2019. мање за 42,3 одсто - подаци су Завода за статистику.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић каже да су све границе затворене, због чега ће новогодишњи и божићни празници ове године проћи без страних туриста и гастарбајтера, који су на смјештај и провод остављали много новца.

- У ово вријеме прошле године само захваљујући мени у Бањалуку је дошло више од 400 Словенаца, а гдје су друге агенције и они који су дошли у сопственом аранжману. Ове године нема нигдје никог. Хотелијери и туристичке агенције су тотално пропали, док кафићи и ресторани раде са неких 50 одсто капацитета - казао је Татић.

За разлику од туристичких радника угоститељи не губе наду да ће локали бар за Нову годину моћи дуже да раде па су све очи упрте, каже Татић, у Републички штаб за ванредне ситуације.

- Надамо се да ће Републички штаб за ванредне ситуације донијети одлуку да угоститељи за новогодишње празнике могу нормално да раде уз прописане епидемиолошке мјере, да би колико-толико стали на ноге. Угоститељи се потајно надају да ће им надлежни изаћи у сусрет па полако кују планове у вези са организацијом новогодишње прославе - рекао је Татић.

Скоро сва мјеста у хотелима и хостелима у овом периоду претходних година у Српској увелико су била резервисана, док ће предстојеће празнике дочекати празни. У бањалучком хостелу “Сити смајл” кажу да на прсте једне руке могу набројати госте ове године.

- Тренутно немамо ниједну резервацију, а прошле године у ово доба све је било пуно. Међу гостима лани је било, како странаца тако и домаћих туриста. Ове године нема никога, нити вјерујем да ће у скорије вријеме и бити, с обзиром на епидемиолошку ситуацију - казала је радница у овом хостелу Слађана Миодраговић.

Предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” Далибор Шајић је истакао за “Глас Српске” да су угоститељи и радници у туризму приморани да се задужују код банака да би опстали, јер и затварање кошта.

- С обзиром на то да су власти у Њемачкој, Аустрији и Словенији, одакле је долазило највише гостију, најавиле пооштравање мјера за наредни период, спас не видимо ни у надолазећим празницима - казао је Шајић.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog