Kultura

Нови Град: Основац објавио збирке прозе и поезије, ускоро почиње да пише роман

Ученик деветог разреда Основне школе "Свети Сава" Нови Град Слободан Дрљача објавио је своју другу књигу "Све ће ти рећи снови", а ускоро почиње да пише роман.

За разлику од прве књиге која је збирка прозних текстова, друго дјело је збирка поезије.

Слободан је рекао Срни да се писањем почео бавити спонтано, прво за литерарне конкурсе.


- Сјећам се да је први конкурс био поводом Светог Саве. Затим су се конкурси низали и ја сам схватио да бих можда некад могао да се бавим писањем, али нисам слутио да ћу тако брзо објавити књигу - наглашава он.

Прво дјело "Дјетињство", које је промовисано у ОШ "Свети Сава" у новембру прошле године, настало је као резултат његовог доживљаја прочитаних дјела.

- Кад бих прочитао неко дјело, сабрао бих свој доживљај у причу и то се скупљало. И даље сам мислио да ће то послужити само за неке конкурсе - прича Слободан Дрљача.

Књига поезије "Све ће ти рећи снови", објављена недавно, има неколико љубавних пјесама, али се Слободан, углавном, бави анализом.

- У својим пјесмама анализирам ликове из дјела других писаца, посветио сам се човјеку, лику. У "Дјетињству" сам анализирао свој доживљај цијелог дјела, а у другој књизи, анализом лика, његовог карактера - истиче Слободан.

Он прича да је невјероватан доживљај био узети у руке своју прву објављену књигу.

- Сав труд и рад су се материјализовали и ја сам на почетку само гледао у књигу - каже Слободан.

Он додаје да има обичај да поклања своје књиге, али да то не ставља у први план, већ да жели да га људи прво упознају.

Обје књиге објављене су у штампарији "Арт принт".

Директор Основне школе "Свети Сава" Марина Овука каже да Слободан има специфичан доживљај свијета, те да анализа којом се бави долази до изражаја у његовим дјелима.

- Скроман је, не истиче се. Мислим да је то дијете које има много тога да каже и да су пред њим велика дјела - додаје Овука.

Наставник српског језика Сања Шевић сматра да је тешко, након читања Слободанових пјесама, повјеровати да је аутор ученик основне школе.

- Он је једно једноставно дијете, али је веома усмјерен и размишља много озбиљније од вршњака. Велика ми је част и задовољство да предајем српски језик Слободану Дрљачи - истиче Шевићева.

Слободан Дрљача укључен је у бројне школске активности, а, након збирки прозе и поезије, ускоро почиње да пише роман.

 

Изовр: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog