Društvo

Na računu 11,5 miliona KM, na liječenju u inostranstvu 13 mališana

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu na računu trenutno ima 11,5 miliona KM, a na liječenju u inostranstvu koje finansira Fond trenutno se nalazi 13 mališana, bilo da je riječ o liječenju ili kontroli.

U Fondu je rečeno Srni da su ova djeca upućena na liječenje u Tursku, Njemačku, Austriju, Hrvatsku i Srbiju zbog spinalne mišićne atrofije, leukemije, bolesti očiju, te kičme.

- Praksa Fonda solidarnosti da bude u stalnom kontaktu kako sa porodicama oboljele djece, tako i sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu, posebno se pokazala korisnom u ovo vrijeme borbe protiv virusa korona jer se na taj način mnogo lakše prebrode svi eventualni izazovi koji mogu nastati kao posljedica aktuelne epidemiološke situacije - naveli su iz Fonda.

Iz ove zdravstvene ustanove istakli su i da je Fond uspostavio saradnju sa predstavništvima Republike Srpske, ali i ambasadama s ciljem pomoći porodicama djece koja se liječe u inostranstvu, posebno u onim zemljama u kojima se najčešće upućuju djeca na liječenje, kao što su Turska i Njemačka.

- Ova saradnja jako je važna Fondu solidarnosti, posebno iz ugla porodica koje odlaze u stranu i nepoznatu zemlju, ne poznaju jezik - da znaju da postoje naši predstavnici koji su im tu na raspolaganju za stručnu ili bilo kakvu drugu pomoć -  navode iz Fonda.

U tom smislu, posebno je značajna pomoć generalnog konzula BiH u Turskoj Siniše Mihailovića, koji je u stalnom kontaktu sa porodicama djece kojima je potrebna zdravstvena njega u Turskoj.

Iz Fonda su napomenuli da je zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa još početkom pandemije donesena odluka da u toku trajanja vanrednog stanja ili vanredne situacije Fond finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu.

- Dodatni troškovi se odnose na putne troškove ili smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u Srpsku zbog ograničenja prelaska granica. Osim toga, obuhvataju i troškove nabavke medicinskih sredstava ili lijekova koje preporuči zdravstvena ustanova u inostranstvu s ciljem obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima - rekli su u Fondu.

Na ovaj način, Fond solidarnosti je nastojao da maksimalno olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodice da se vrate u zemlju i slično.

U saradnji sa Institutom za javno zdravstvo obezbijeđeno je i besplatno testiranje djeteta i jednog roditelja u pratnji u slučaju da je uslov za ulazak u zemlju u koju djeca putuju ili zdravstvenu ustanovu u kojoj treba da se liječe negativan PCR test.

Fond solidarnosti je osnovan sa ciljem da bude finansijska podrška roditeljima djece kojoj je potrebno liječenje u inostranstvu kako djeca i roditelji u ovim situacijama ne bi bili prepušteni sami sebi, te da prestane potreba za organizovanjem humanitarnih akcija radi liječenja djece.

Od početka rada Fonda solidarnosti, od 2018. godine, pa do danas ukupno su odobrena 333 zahtjeva za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu, i to za 233 djece jer su pojedina liječenja produžavana više puta. Troškovi liječenja iznosili su više od sedam miliona KM.

Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Najveći broj zahtjeva se odnosi na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana, između ostalog, zbog liječenja malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja i teških poremećaja vida i sluha.

Najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 evra za liječenje u bolnici u Njemačkoj.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog