Svijet

Upotreba kovid-pasoša počinje u martu: Ulazak u avion samo uz propusnicu

Predstavnici Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) otkrili su da bi upotreba njihove "digitalne propusnice", Travel Pass-a, trebalo da počne od marta. Očekuje se da bi tada Travel Pass trebalo da počnu da koriste velike aviokompanije.

U pitanju je mobilna aplikacija koja putnicima pomaže da čuvaju i upravljaju informacijama vezanim za potvrde o testiranju na kovid 19 ili vakcinaciji. Aplikacija pruža veću sigurnost i efikasnost od štampanih tj. papirnih dokumenata.

Iz IATA-e ističu da njihovi timovi na projektu rade u 12-časovnim smenama kako bi omogućili da projekat bude što pre gotov, piše Travelmagazine.

Na ovaj način će biti rešeni veliki problemi avio industrije povezani sa tekućom pandemijom.

Takođe, dodaju i da se nikada do sada nijedan projekat nije razvijao tempom kao što je slučaj sa Travel Pass-om. Brzi razvoj aplikacije može se delom pripisati i postojećoj tehnologiji, uključujući i aplikaciju za beskontaktnu identifikaciju.

Ovu aplikaciju je IATA razvijala pre pandemije u partnerstvu sa kompanijom Evernym koja se bavi rešenjima digitalne identifikacije.

Ubrzani radovi na projektu

Sa razvojem Travel Pass-a, IATA, takođe, pokušava da reši potencijalni problem vezan za osoblje na aerodromima.

Trenutno, aviokompanija koja posluje sa oko 10% kapaciteta, koristi 100% svog osoblja za verifikaciju potvrda o testiranju na kovid 19.

Ukoliko bi radila u punom kapacitetu, zastoji i kašnjenja bi bila ogromna. Ovakva situacija u praksi nikako ne bi bila održiva.

Dakle, korišćenje digitalne aplikacije može da skine teret sa aerodroma i zaposlenog osoblja jer će putnici dolaziti sa proverenom i spremnom dokumentacijom.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog