Društvo

Пливање за Часни крст

У Републици Српској и ове године одржава се традиционално богојављенско пливање за Часни крст, у измијењеним околностима и са мањим бројем учесника због епидемолошке ситуације.

У Бањалуци ће бити одржана богојављенска литија и пливање за Часни крст у ријеци Врбас. Литији и пливању претходи Света архијерејска литургија у Саборном храму Христа Спаситеља коју служи владика бањалучки Јефрем.

Након архијерејске литургије, у 12.00 часова биће формирана литија која ће се кретати до Градског моста, гдје ће бити обављен чин освештања воде, а након тога биће одржано пливање за Часни крст.

Из Парохије су позвали вјернике да присуствују овим догађајима уз придржавање прописаних епидемиолошких мјера.

Традиционално у пливању за Часни крст учествују 33 пливача који пливају 33 метра у знак сјећања на 33 године колико је Исус Христос провео на овом свијету.

У Требињу је пливање за Часни крст предвиђено за 10.45 часова на ријеци Требишњици, рекао је Срни старјешина Саборног храма у Требињу Младен Жуловић. Пливању претходи литургија у Саборном храму Светог преображења Господњег.

Након литургије улицама Требиња у 10.30 поћи ће литија до ријеке Требишњице, гдје ће бити освештана вода и организовано пливање за Часни крст, а побједник ће бити награђен златником.

Пливање за Часни крст у Билећи биће одржано на Билећком језеру, са почетком у 11.30 часова. Пливању претходи Света литургија у Саборном храму Светог Саве.

У Броду ће такође бити организовано пливање за Часни крст у ријеци Сави.

- Организација овогодишњег пливања за Часни крст припада члановима Удружења навијача "Делије српски Брод", Светосавској омладинској заједници и Борачкој организацији Брод, уз свесрдну подршку општинске администрације на челу са начелником, као и Црквене општине, Дома здравља, Полицијске станице и Јавног предузећа Комвод - објављено је на Фејсбук страници Црквене општине Брод.

Након Свете литургије услиједиће свечана литија до обале ријеке Саве, гдје ће прво бити освештана вода, а потом ће услиједити пливање за Часни крст.

Традиционално пливање за Часни крст у Дрини код Братунца биће одржано поред излетишта Рајска плажа, на дионици дугој 33 метра, што симболизује године земаљског живота Исуса Христа.

Богојављенском пливању претходи литургија у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, одакле ће кренути литија према Рајској плажи.

И ове године обезбијеђене су награде за побједнике.

Традиционално пливање за Часни крст биће организовано данас и на акумулационом Перућачком језеру на Дрини код Манастира Карно у сребреничкој општини у 12.00 часова.

Богојављенском пливању претходи Света литургија у манастирској Цркви Покрова Пресвете Богородице.

За богојављенско пливање у Новом Граду пријављено је 10 пливача, рекао је Срни свештеник Немања Видић. Пливању претходи литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Свештеник Видић је рекао да ће литија у 12.00 часова кренути од храма према градској плажи Ада.

Он је додао да Црквена општина Нови Град и ове године организује пливање за Часни крст, да би се одржала традиција.

У општини Језеро, након Свете литургије у Храму Светог Лазара, српска православна парохија језерска у сарадњи са општином, организују пливање за часни крст у ријеци Пливи.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog