Vijesti

Prvi domaći Rječnik Euroatlantskih integracija priređen i objavljen u BiH

Šta je Savjet Evrope a šta Savjet Evropske unije, koja je razlika i zašto je važno da razumijemo i razlikujemo njihove misije i ciljeve?

Savjet Evrope je međunarodna organizacija čija je misija zaštita i promovisanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, a primaran cilj je ostvarivanje jedinstva među državama članicama Unije, kao i ostvarivanje socio-ekonomskog napretka.

Savjet Evropske unije je ključni organ Evropske unije koji donosi odluke, učesnik je u pregovorima i u procesu usvajanja propisa u EU. Čine ga predstavnici država članica EU na ministarskom nivou, koji zastupaju interese svojih država.

”Nije toliko neuobičajeno da građani Bosne i Hercegovine ne razumiju pojmove, pa čak ne razlikuju institucije i organe Evropske unije jer je Unija relativno mlada zajednica o kojoj dobar dio naših građana nije učio tokom svog osnovnog, srednjeg pa čak i univerzitetskog školovanja. Činjenica je da nas se teme euroatlantskih integracija i te kako tiču, da očekujemo mnogo od Evropske unije, a znamo malo o tome da uz eventualne koristi i privilegije, dolaze i obaveze i odgovornosti, prvenstveno naših institucija i vlasti ali i nas građana. Stoga je i sam proces kompleksan, dugotrajan i često zbunjujući. Ovo su samo neki od motiva zbog kojih smo odlučili da približimo pojmove svima koji se s njima susreću, ili žele da ih razumiju”, rekao je Igor Davidović, saradnik Centra za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke.

Udruženje Centar za edukaciju Pro Educa priredilo je Rječnik Euroatlantskih intergracija s ciljem da doprinese boljem razumijevanju procesa integracije Bosne i Hercegovine u službi demokratizacije društva i vladavine zakona, a u okviru projekta kojeg je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.  Rječnik je dostupan svima, jednostavan za razumijevanje i može se preuzeti sa sledećeg linka:

https://proeduca.net/wp-content/uploads/2021/01/RJEC%CC%8CNIK-EUROATLANSKIH-INTEGRACIJA.pdf

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog