Vijesti

Кошарац: Хрватска не одустаје од одлагања отпада, МИП мора да реагује

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац позвао је данас представнике Министарства иностраних послова (МИП) да се активно укључе у рјешавање проблематике одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори.

Апел је услиједио након информације да је хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" са групом понуђача потписао уговор за спровођење истражних радова на планираној локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада на подручју Черкезовца у општини Двор, на граници са БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

- О истражним активностима, чији је основни циљ стицање увида у геолошки састав и грађу терена простора предметне локације, обавијештени смо, нажалост, путем медија, а не званичним каналима. Ово је додатна потврда да је Хрватска озбиљна у својим намјерама и да неће одустати од одлагања спорног отпада у нашем дворишту - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио на јединствен став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости Трговске горе као потенцијалне локације за складиштење радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

У том контексту напоменуо је да је једна од првих активности предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика било иницирање закључака Предсједништва БиХ о обавезном поступању свих надлежних институција у вези са предметном проблематиком, те да је Савјет министара једногласно, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојио одлуке о именовању Координационог тијела, те Експертског и Правног тима за Трговску гору.

- Морамо мобилисати све институције и активно их укључити у рјешавање овог проблема, при чему је изузетно важан ангажман Министарства иностраних послова. Због тога их позивам, као и ресорног министра Бисеру Турковић, да уложе додатне напоре како би стручњацима и експертима из БиХ омогућили да паралелно са колегама из Хрватске врше потребна испитивања, јер на основу њихових стручних и научних анализа можемо бранити јединствени став институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта - поручио је Кошарац.

Он је најавио да ће наредне седмице организовати сједницу чланова Координационог тијела за Трговску гору и предсједавајућих Експертског и Правног тима, на којој ће бити разговарано о досадашњим активностима, закључцима и извршеним задацима у вези са овим случајем како би Министарство спољне трговине и економских односа благовремено доставило извјештај Савјету министара.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац" на Трговској гори, у хрватској општини Двор, на самој граници са БиХ.

Потреси који су погодили Хрватску дали су нову димензију случају "Трговска гора", а поготово јер се Петриња као епицентар земљотреса налази само четрдесетак километара од касарне "Черкезовац" и планиране локације за одлагање радиоактивног отпада.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog