SARS-CoV-2

Osobe koje su preležale koronu imune najmanje devet mjeseci

Još ne znamo koliko dugo traje imunitet nakon vakcinisanja protiv kovid-19, ali znamo pouzdano da su oni koji su preležali zarazu, zaštičeni, imuni između devet i 10 mjeseci, izjavio je za televiziju poznati italijanski virolog Andrea Krisanti.

Po njegovim riječima do ovoga podatka se došlo u istraživanju koje se sprovodi među stanovnicima opštine u regionu Veneto, gdje je 21. marta prošle godine identifikovan prvi slučaj zaraze kovid-19 u Italiji.

Profesor Krisanti kaže da su utvrdili kako su osobe koje su preležale zarazu u prvom talasu pandemije, a poslije toga su bile u kontaktu sa zaraženim osobama koje su se razboljele u drugom talasu, ne samo da se nisu inficirale nego je kod tih osoba utvrđeno da su razvili još više antitela.

„Dakle, imunitet onih koji su preležali infekciju, traje najmanje devet mjeseci, a vrlo vjerovatno i duže”, zaključio je Krisanti, javlja Tanjug.

Profesor Andrea Krisanti je postao poznat po svojoj anti-kovid strategiji, koja je upravo primijenjena u opštini u Venetu.

On je predložio i tako je napravljeno, da se vrši masovno testiranje stanovništva, a ne da se čeka da se pojave prvi simptomi zaraze.

Zahvaljujući tome, Veneto je u prvom talasu pandemije imao reativno mali broj zaraženih i preminulih u odnosu na druge italijanske regione.

 


Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog