Politika

Borenović: Posebna sjednica NSRS neće donijeti ništa novo

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da današnja posebna sjednica na kojoj se nalazi samo jedna tačka dnevnog reda - ocjena rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, neće donijeti ništa novo i da nije ni bilo potrebe za njeno sazivanje.

Riječ je o još jednoj sjednici na kojoj će biti usvojeni zaključci koji će kao i mnogi prethodni biti kratkoročnog dnevno političkog karaktera i neće se provoditi – kaže Borenović.

On ističe da su stavovi PDP jasni po pitanju visokog predstavnika, a to je da je davno trebao otići iz BiH.

– Međutim politika stalnih tenzija, konflikta, nerealnih zahtjeva za tektonske ustavne prekompozicije visokog predstavnika drži još uvijek prisutnog, iako, se zna desiti da godinama zaboravimo na njega. Jedino mudrom, ozbiljnom politikom stabilnosti, institucionalnim radom i predanosti evropskom putu Republike Srpske i BiH, kancelarija visokog predstavnika će biti zatvorena – poručuje Borenović.

On dodaje da vjeruje kako se ovakvim posebnim sjednicama pokušava skrenuti pažnja sa sve više afera koje svakodnevno pokazuju ogromne razmjere korupcije i “bahatog odnosa aktuelne vlasti”.

Podsjećamo, posebna sjednica sazvana je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika koji je svoj zahtjev obrazložio riječima da je “zbog najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH, koje jedine, prema odredbama Dejtonskog sporazuma, mogu da zatraže postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti“.

 

Izvor: srpskainfo.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog