SARS-CoV-2

Faze ispitivanja vakcina: kako se razvijaju vakcine?

Vakcine prolaze mnogobrojne faze ispitivanja njihove sigurnosti i djelotvornosti. U ranim fazama, istraživačke laboratorije i industrije trebaju odabrati koji i kakav će biti odgovarajući antigen i koja će ga tehnologija proizvesti. Može se donijeti odluka da će se uzgajati izazivač bolesti, poput virusa – kao u slučajevima oslabljenih – atenuiranih, “živih” vakcina ili inaktiviranih, “mrtvih” vakcina.

Ovo je složen i dugotrajan proces koji u kratkom vremenu ne može zadovoljiti potrebe velike populacije za vakcinama. Ali, može se donijeti i odluka da se odabere tehnologija genetičkog inženjeringa, poput vakcina koje se sastoje od antigenskih (proteinskih) podjedinica. Zatim se može raditi na tehnologijama temeljenim na virusnom vektoru (poput adenovirusa) ili preko RNK.

Nakon proizvodnje antigena, sastavlja se cjelovita vakcina, a zatim se njena sigurnost i djelotvornost ispituju na laboratorijskim životinjama. To su pretkliničke studije.

Da li su vakcine protiv COVID-19 testirane na životinjama?

Vezano za vakcine protiv COVID-19, bitno je naglasiti da nije istina da one nisu testirane na životinjama – itekako su testirane, faze ispitivanja su obuhvatile i istraživanja na životinjama i postoje dokazi za to. Tom dezinformacijom se pokušava ojačati već postojeća atmosfera nepovjerenja prema ovim vakcinama te prikazati da su oni koji prime vakcine zapravo „laboratorijski zamorci“. Međutim, već površno pretraživanje naučnih radova vrlo brzo obori ovu tezu.

Kompanije koje su razvile vodeće vakcine protiv COVID-19, kakve su Pfizer i Moderna, ali i AstraZeneca, dostavile su i objavile studije u pretkliničkim fazama razvoja, gdje su uključeni rezultati testiranja vakcina na životinjama i nekim primatima.

Pfizerova BNT162b2, koja se danas administrira pod nazivom Comirnaty, pokazala je visoku imunogeničnost na primatima (1). U The New England journal of MedicineNEJM (2) je u julu 2020. objavljen rad pod nazivom „Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates“, a zaključak ove studije, koju je finansirao National Institutes of Heath, bio je kako ona inducira snažan neutralizirajući odgovor na virus kod ovih primata.

Tim AstraZeneca/Oxford vakcine ChAdOx1 nCoV-19, također je objavio rezultate pretkliničkih studija na primatima. Rad o efikasnosti ove vakcine na rezus-makakijima objavljen je u prestižnom časopisu Nature  (3) 30. jula 2020.

Faze kliničkih studija i šta se radi u kojoj

Tek poslije studija na životinjama dolaze faze ispitivanja u kojoj se vakcina testira na ljudima. Gore opisani početni proces razvoja obično traje između jedne i pet godina. Kod razvoja vakcina protiv COVID-19 početni proces je prilično ubrzan zahvaljujući velikoj razmjeni informacija i naučnih istraživanja i postojanju određenih platformi za razvoj vakcina i o tome možete više pročitati ovdje. Antigen je brzo odabran – naučnici su brzo shvatili da bi najbolje bilo da se vakcine zasnivaju na Spike proteinu (S protein, protein “šiljka”) virusa.

Placebo-kontrolisane, randomizirane studije

Kasnije faze ispitivanja i razvoja vakcina su regulatorne, a svrha im je osigurati sigurnost i djelotvornost vakcine u populaciji. Postoji nekoliko potrebnih faza istraživanja bez kojih vakcina ne bi bilo odobrena za upotrebu. Ove faze su randomizirane (“slučajne”, po principu slučajnog uzroka i odabira), dvostruko slijepe placebo-kontrolisane studije, što predstavlja najviši nivo kontrole i dizajna studija gdje se minimizira učinak ljudske greške, pristrasnosti i prate rezultati grupa kojima je dat pravi preparat u odnosu na one koji su primili „lažnjak“ odnosno placebo vakcinu. Placebo vakcina se mora dati, pa bio to fiziološki rastvor ili neka druga vakcina (recimo, meningokokna kod istraživanja AstraZeneca vakcine) jer inače – i oni koji daju vakcinu i oni koji je primaju bi znali ko je šta primio i studija bi mogla biti pristrana tj. nerandomizirana.

U fazi 1 vakcina se ispituje na nekoliko desetaka zdravih dobrovoljaca. Cilj je u ovoj fazi testirati sigurnost vakcine, otkriti nuspojave i odrediti željenu dozu.

Faza 2 testira vakcinu na stotinama dobrovoljaca. Također u ovoj fazi se traže nuspojave vakcine, kao i informacije o efikasnosti vakcine: kako cijepljeni imunološki sustav reaguje na njega. Efikasnost vakcine ispituje se ne samo u smislu stvaranja antitijela u tijelu već i na kliničkoj razini – posmatramo pruža li vakcina doista zaštitu od bolesti za koju je stvorena? Postoji li efikasnija doza? Koliko doza vakcine biste trebali dati?

U fazi 3 vakcina se ispituje na stotinama hiljada vakcinisanih ljudi na temelju podataka dobivenih u fazi 2. Preispituje se sigurnost cjepiva, prikupljaju se podaci o nuspojavama, a naravno djelotvornost vakcine se provjerava još jednom.

Ova se faza obično radi u nekoliko zemalja i obično traje nekoliko godina. Što je bolest protiv koje se vakciniše rjeđa, to je dužee potrebno za postizanje rezultata, jer morate duže čekati da biste bili dovoljno izloženi bolesti (onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani).

Faza 4 ispitivanja

Faza 4 odvija se u fazi nakon vakcinacije rutinski na općoj populaciju ili ciljanoj populaciji. U ovoj je fazi cilj procijeniti dugoročne nuspojave vakcine i procijeniti učinak vakcine te njenu efikasnost tokom godina. Sam tako možemo znati koliko dugo traje imunitet od neke vakcine.

Samo mali postotak svih vakcina u razvoju prolazi kroz sve faze i uspijeva doći do faze 4. Ulaganje u razvoj vakcina velika je kocka za tvrtku u razvoju: troškovi su ogromni, a samo će nekoliko proizvoda na kraju stići na teren. Obično se male kompanije udruže s većim – kao što smo vidjeli na primjeru njemačke kompanije BioNTch koja se za razvoj COVID-19 vakcine udružila s Pfizerom. Ili – ako je nešto od velikog značaja za zamlju i globalno, te male kompanije dobijaju grantove od država, kao što je to slučaj s Modernom.

Koje su platforme za različite vakcine protiv COVID-19 možete pronaći ovdje:

Vakcina protiv COVID-19

 

Reference:

A prefusion SARS-CoV-2 spike RNA vaccine is highly immunogenic and prevents lung infection in non-human primates 

2. Corbett KS, Flynn B, Foulds KE, et al. Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates. The New England Journal of Medicine. 2020 Oct;383(16):1544-1555. DOI: 10.1056/nejmoa2024671.

 

3. van Doremalen, N. et al. ChAdOx1 nCoV-19 vaccine prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques. Nature, https://doi.org/10.1038/s41586-020-2608-y (2020). https://www.nature.com/articles/s41586-020-2608-y


Izvor: vakcine.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog